Coreea de Nord spune că a doua încercare de a lansa un satelit spion a eșuat. SUA acuză Phenianul de „agravarea tensiunilor”

Data actualizării: Data publicării:
rocket carrying an experimental satellite as it is launched from the Sohae Satellite Launch Ground in Tongchang-ri
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Coreea de Nord a anunţat, joi, că a doua încercare în trei luni de a plasa pe orbită un satelit spion a eşuat şi a promis că un nou test va fi efectuat în octombrie, relatează AFP, potrivit Agerpres. Statele Unite condamnă aceste tentative ale Phenianului, despre care susține că escaladează tensiunile dintre cele două țări.

Potrivit agenţiei de presă nord-coreene ACTC, această „a doua lansare a satelitului de recunoaştere Malligyong-1 la bordul rachetei de transport de tip nou Chollima-1” a avut loc în dimineaţa zilei de 24 august în Sohae, provincia Phyongan din nord.

„Fazele unu şi doi ale zborului rachetei au fost normale, dar lansarea a eşuat din cauza unei erori în sistemul de acţionare de urgenţă în timpul celei de-a treia etape de zbor”, a indicat ACTC.

Potrivit agenţiei, „cauza accidentului nu este o problemă majoră” şi Phenianul va efectua o a treia lansare în octombrie, după ce va lua măsuri de corectare.

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat pentru prima dată pe platforma X (fostă Twitter) că Phenianul a lansat „o presupusă rachetă balistică”, ce a intrat în spaţiul aerian japonez, în apropiere de arhipelagul Okinawa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit Statului Major Interarme din Coreea de Sud, dispozitivul a fost lansat în jurul orei 03:50 (18:50 GMT miercuri) spre sud şi „a traversat spaţiul aerian internaţional” deasupra Mării Galbene.

Preşedinţia SUA a „condamnat ferm” miercuri încercarea Coreei de Nord de a lansa un satelit spion, acuzând-o de „agravarea tensiunilor”.

În pofida eşecului, lansarea constituie o „încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securiate al ONU, agravează tensiunile şi creşte riscurile de destabilizare a situaţiei de securitate în regiune şi nu numai”, a declarat, potrivit unui comunicat, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri