Doi britanici au murit în urma unei avalanșe în masivul Mont-Blanc

Data publicării:
avalansa in masivul Mont-Blanc
Avalanșă în masivul Mont-Blanc. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Doi cetățeni britanici, mamă şi fiu, au murit joi în urma unei avalanșe care a avut loc în masivul Mont-Blanc, din estul Franţei. Aceștia schiau în familie sub supravegherea unui monitor de schi într-un sector aflat în afara pârtiilor amenajate, a anunţat vineri parchetul local, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Mama, în vârstă de 54 de ani, şi fiul ei, de 22 de ani, au fost găsiţi "îngropaţi sub zăpadă şi morţi" în urma căutărilor care au mobilizat timp de aproape cinci ore circa 20 de salvatori, două echipe canine, un medic şi două elicoptere, a precizat într-un comunicat Karline Bouisset, procuroarea din Bonneville, în apropiere de Grenoble.

Cei doi au fost măturaţi de o avalanşă care s-a declanşat deasupra comunei Saint-Gervais „la o altitudine de aproximativ 2.300 de metri, într-un sector aflat în afara pârtiilor” amenajate, a precizat ea, adăugând că fenomenul ar fi putut fi provocat „de doi schiori de tură care se aflau în amonte”.

Victimele făceau parte dintr-un „grup de cinci schiori britanici, membri ai aceleiaşi familii, supravegheaţi de un monitor de schi independent pe care îl cunoşteau de mai mulţi ani”, a precizat procuroarea.

Niciunul dintre membrii familiei nu purta dispozitiv de emisie/recepţie în caz de avalanşă, a precizat aceasta.

Potrivit ziarului local Le Dauphiné Libéré, doar ghidul, profesor la şcoala internaţională de schi, avea unul. Rămas blocat în zăpadă, el a fost scos rapid datorită dispozitivului, fiind doar uşor rănit.

A fost deschisă o anchetă pentru „omor involuntar”. Un expert este aşteptat să se deplaseze la faţa locului vineri dimineaţă, iar în zilele următoare vor fi efectuate autopsii la Grenoble, potrivit unui comunicat al parchetului.

Masivul Mont-Blanc se află în prezent la nivelul 2 din 5 în ceea ce priveşte riscul de avalanşă, echivalent cu un risc limitat, potrivit Meteo-France.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri