Explozii la o bază militară de lângă Bagdad, unde s-ar fi aflat trupe și foști paramilitari pro-Iran. Israel și SUA neagă implicarea

Data actualizării: Data publicării:
bombardament in irak
Explozii la o bază militară de lângă Bagdad, unde s-ar fi aflat trupe și foști paramilitari pro-Iran. FOTO Captură X

Explozii în Irak, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari pro-Iran. Mai multe persoane au fost rănite. Oficialii israelieni și americani au declarat că cele două țări nu sunt implicate în explozie.

Întrebaţi de agenţia France Presse, un oficial militar şi unul din Ministerul de Interne nu au fost în măsură să-i identifice pe cei responsabili pentru acest bombardament aerian care a vizat baza Calso, din provincia Babilon (centru), nici să spună dacă a fost o lovitură cu drone.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Statele Unite nu au efectuat astăzi lovituri aeriene în Irak", a reacţionat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) pe reţeaua socială X, la scurt timp după acest anunţ. Întrebată de AFP, armata israeliană a afirmat că "nu comentează informaţiile apărute în presa străină", scrie Agerpres.

Un responsabil din Ministerul de Interne raportase iniţial un bilanţ de "un mort şi opt răniţi" într-un "bombardament aerian". Dar Hashd al-Shaabi, coaliţie de grupuri armate pro-Iran, a confirmat într-un comunicat că s-au înregistrat "răniţi", fără a preciza numărul, precum şi "pierderi materiale" într-o "explozie".

Deflagraţia a avariat instalaţiile sale de la baza militară, a precizat organizaţia, adăugând că a fost deschisă o "anchetă preliminară" şi că au fost trimişi anchetatori la faţa locului.

Această evoluţie în Irak intervine într-un moment în care eforturile diplomatice continuă pentru a evita o conflagraţie în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului din Fâşia Gaza şi al tensiunilor reaprinse între Israel şi Iran.

Vineri devreme, lovituri cu drone au vizat împrejurimile unei baze militare din regiunea Isfahan din centrul Iranului. Atacul a fost pus pe seama Israelului, care, însă, nu şi-a asumat responsabilitatea. Înaintea loviturilor de vineri din Iran, în apropierea oraşului Isfahan, Teheranul a lansat un atac fără precedent cu drone şi rachete împotriva Israelului pe 13 aprilie. A fost un răspuns la un atac anterior care a distrus consulatul iranian din Damasc şi a costat viaţa a şapte militari, printre care doi generali, mai scrie AFP. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri