Franța ar urma să devină prima țară din lume care înscrie dreptul la avort în constituție

Data publicării:
senatori francezi in plen
Senatorii francezi au votat pentru a introduce dreptul la avort în constituția țării. Foto: Profimedia

Senatorii francezi au votat miercuri pentru a introduce dreptul la avort în constituția țării. Dacă proiectul de lege va fi aprobat cu votul a trei cincimi din parlament, Franța va deveni prima țară din lume care va asigura constituțional dreptul la avort, relatează France24.

Votul de miercuri vine după ce Camera inferioară a Parlamentului, Adunarea Națională, a aprobat cu majoritate covârșitoare propunerea în ianuarie.

Guvernul președintelui Emmanuel Macron a făcut presiuni pentru modificarea articolului 34 din Constituție pentru a introduce „libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”.

Guvernul a spus în expunerea de motive a proiectului de lege că modificarea este necesară după restrângerea dreptului la avort în Statele Unite, unde în 2022 Curtea Supremă a anulat o hotărâre din 1973 care garanta accesul la procedură la nivel federal.

Niciunul dintre marile partide politice reprezentate în parlamentul Franței nu a pus la îndoială dreptul la avort, care a fost dezincriminat în 1975. Majoritatea senatorilor sunt în favoarea schimbării constituționale, deși unii conservatori au criticat formularea acesteia.

Modificarea constituțională va necesita aprobarea definitivă cu o majoritate de trei cincimi într-o sesiune comună a parlamentului, desfășurată în mod tradițional la Palatul Versailles.

După ce Senatul a votat proiectul, Palatul Elysée a anunțat că Macron va convoca parlamentarii luni la Versailles, pentru votul final.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri