Japonia face noi pași spre renunțarea la pacifism și va începe să exporte avioane de luptă ultramoderne

Data publicării:
Avion de luptă ilustrație
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Guvernul Japoniei va începe să exporte noile avioane de luptă pe care le dezvoltă împreună cu Regatul Unit și cu Italia, în cel mai nou pas făcut de această țară spre renunțarea la pacifismul care a consacrat-o după Al Doilea Război Mondial, scrie BBC.

Guvernul nipon a relaxat legislația din domeniul exporturilor pentru a putea să vândă avioane de luptă către țările cu care are semnate acorduri de apărare, chiar și atunci când acestea nu sunt implicate într-un conflict militar.

Japonia s-a angajat să-și dubleze cheltuielile în apărare până în 2027, în condițiile unor tensiuni și amenințări tot mai pronunțate din partea Chinei și Coreei de Nord, dar și în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Guvernul de la Tokyo va aproba separat, fiecare vânzare de avioane de luptă.

În decembrie 2022, Japonia a început colaboarea cu Marea Britanie și Italia, într-un acord cu numele „Furtuna”. Prin acesta, cele trei țări vor dezvolta un nou avion de luptă dotat cu inteligență artificială și capacitatea de a-i asista pe piloți cu ajutorul unor senzori avansați.

Avioanele ar urma să fie gata în următorii ani și să intre în folosință până în 2035. E vorba de primul parteneriat post-belic de dezvoltare de echipament de apărare pe care Japonia îl are cu o țară alta decât Statele Unite.

Decizia vine înainte de vizita programată a premierului Fumio Kishida în Statele Unite, în aprilie, acolo unde liderul nipon vrea să sublinieze faptul că Japonia e pregătită să fie implicată în mai multe acorduri militare de apărare. Kishida a spus că permiterea exporturilor de avioane de luptă către țări terțe este „necesară” pentru a menține credibilitatea Japoniei ca partener în viitoare proiecte internaționale în domeniul apărării.

Ministrul apărării japonez, Minoru Kihara, a clarificat, însă, că Japonia rămâne angajată „filosofiei de bază a pacifismului” și că vânzarea armamentului se va face în baza unui „proces strict de decizie”.

Japonia, ocupată la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial de SUA, a adoptat constituțional pacifismul - legea sa fundamentală prevede că țara a renunțat la folosirea forței pentru rezolvarea disputelor internaționale în orice circumstanță. Constituția Japoniei prevede că statul are voie să mențină doar o forță militară de apărare, fără capacități ofensive, dar impune și o limită în domeniul exportului de armament. Aceasta din urmă a fost relaxată prima oară în 2014, în timpul mandatului fostului premier Shinzo Abe.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri