Kievul e „dezamăgit”, după ce Berlinul a anunțat că Zelenski va merge în Germania

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Guvernul de la Berlin a anunțat miercuri că Volodimir Zelenski este pregătit să meargă în vizită în Germania în cursul lunii mai, însă această informație ar fi supărat Kievul. 

Poliţia şi mass-media locale au anunţat că Zelenski va veni la Berlin la 13 mai la invitaţia cancelarului german Olaf Scholz şi apoi va merge în ziua următoare la Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi premiul Charlemagne 2023, conform News.ro.

Potrivit cotidianului berlinez Tagesspiegel, Zelenski ar urma să fie primit de Scholz cu onoruri militare. 

„La invitaţia cancelarului federal, preşedintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, este aşteptat să efectueze o vizită oficială la Berlin şi Aachen în perioada 13-14 mai”, a precizat poliţia federală într-un comunicat transmis agenţiei Reuters. 

Publicația germană t-online, care citează surse apropiate de guvernul ucrainean, a transmis că Ucraina este dezamăgită de anunț, potrivit Sky News. 

Sursele spun că a fost un lucru „iresponsabil” și că acum există un dubiu în privința posibilității efectuării călătoriei - aparent din cauza riscurilor de securitate. 

Ambasada ucraineană de la Berlin nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu transmisă în cursul zilei de miercuri. 

De asemenea, Poliţia germană nu a răspuns la o solicitare de comentarii suplimentare. 

Zelenski și-a început recent vizitele în străinătate după ce în primele luni ale războiului a rămas în Ucraina. El a vizitat Washingtonul, Londra și alți aliați, repetând cererile pentru ajutor suplimentar și mai multe arme moderne acordate Ucrainei. 

Vizitele sale au fost în mare parte planificate în secret, din cauza riscurilor crescute ce vin odată cu ele. 

De la invazia rusă în Ucraina, în majoritatea discuţiilor cu liderii din străinătate, liderul ucrainean s-a adresat prin legătură video de la Kiev, iar rarele sale călătorii în străinătate nu au fost de obicei dezvăluite în avans, din motive de securitate. Miercuri, de pildă, preşedintele Zelenski a venit în Finlanda, dar vizita sa a fost anunţată după ce a ajuns la destinaţie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri