Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear

Data publicării:
12022013 20test-49054

Potrivit CNN, presa nord-coreeană a confirmat efectuarea testului nuclear.

Coreea de Nord a precizat că a efectuat acest test „în cadrul unor măsuri vizând să protejeze securitatea naţională şi suveranitatea (sa) împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite, care au încălcat dreptul (nord-coreenilor) de a efectua lansări paşnice de sateliţi”, potrivit unui comunicat al agenției oficiale de presă nord-coreene, KCNA.

Phenianul a prevenit la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să efectueze un nou test nuclear, al treilea după cele din 2006 şi 2009.

Bomba a produs un cutremur artificial

Bomba utilizată pentru testul subteran a fost un dispozitiv în miniatură, dar de o capacitate mare. Țările vecine au detectat semnele unui seism artificial în Coreea de Nord. Magnitudinea cutremurului, produs la o adâncime de un kilometru, a fost evaluată între 4,9 şi 5,2.

Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear efectuat, marţi, în nord-estul Coreei de Nord, faţă de numai o kilotonă în cazul testului din 2006 şi între două şi şase în cazul celui din 2009. Bomba atomică utilizată de americani la Hiroshima avea 15 kilotone.

Citește și:

Este Phenianul o putere nucleară? Situaţia programului nuclear nord-coreean

Ministerul sud-coreean al Apărării a mai anunţat că Phenianul a avertizat în avans Beijingul şi Washingtonul de efectuarea acestei operaţiuni.

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni de urgenţă la ora 16.00, ora României, pentru a discuta situaţia.

Phenianul avertizase încă de acum două săptămâni că va efectua un nou test nuclear, ca ripostă la noile sancţiuni impuse de ONU. Fapt rar, China, singurul său aliat, i-a recomandat să renunţe la idee.

Un diplomat ONU a apreciat, sub protecţia anonimatului, că gestul nord-coreenilor este „o adevărată sfidare la adresa chinezilor”, după ce Beijingul, singurul mare aliat al Phenianului, l-a îndemnat pe vecinul său comunist să nu efectueze al treilea test nuclear.

Coreea de Nord susține că puterea a fost superioară testelor anterioare, iar bomba a fost miniaturizată

Coreea de Nord susține că cel de-al treilea test nuclear al său a avut o putere mult superioară testelor anterioare şi a fost realizat cu un dispozitiv miniaturizat.

„Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes”, a anunţat agenţia oficială KCNA. „Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor”, a adăugat agenţia.

Explozia detectată marţi în Coreea de Nord este identică precedentelor teste nucleare nord-coreene, apreciază, însă, agenţia de control al testelor nucleare, CTBTO, cu sediul la Viena. Agenția spune că demersul Phenianului constituie „o ameninţare clară” la adresa securităţii internaţionale, relatează AFP, citată de Mediafax.

Potrivit Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), această explozie prezintă aceleaşi caracteristici şi o localizare aproape „congruentă” cu testele nucleare realizate în 2006 şi 2009 de către Coreea de Nord.

Utilizarea unui dispozitiv miniaturizat reprezintă o sursă de îngrijorare pentru puterile internaţionale, deorece sugerează că Phenianul stăpâneşte, de acum, delicata tehnologie ce permite fabricarea unei bombe suficient de mici pentru a fi instalată într-o ogivă.

Până acum, exista o incertitudine cu privire la capacitatea regimului comunist de a dezvolta un focos nuclear pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune.

În cazul în care Phenianul a reuşit, într-adevăr, să creeze o bombă miniaturizată, datele problemei se schimbă radical. Cu atât mai mult cu cât nord-coreenii au reuşit, la începutul lui decembrie, să lanseze în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune, un progres semnificativ în cadrul tehnologiei lor balistice.

Rusia și secretarul general al ONU critică demersul Phenianului

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este „profund destabilizator”, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt. „Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.

Și Rusia condamnă testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord, apreciind că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat, marţi, o sursă diplomatică pentru agenţia Interfax.„Condamnăm aceste acţiuni ale Coreei de Nord şi considerăm, la fel ca în cazul lansării unei rachete balistice efectuate anterior, că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat această sursă.

Obama: E un act „provocator”

Preşedintele american Barack Obama a denunţat marţi testul nuclear efectuat de Coreea de Nord, considerându-l „provocator” și care nu face ţara „mai sigură”. Șeful Casei Albe a îndemnat la o acţiune internaţională „rapidă” şi „credibilă” din partea comunităţii internaţionale.

„Statele Unite vor continua totodată să adopte măsurile necesare pentru a se apăra (atât pe sine), cât şi pe aliaţii noştri. Vom consolida coordonarea strânsă cu aliaţii şi partenerii noştri", declară Obama.

„Departe de a atinge scopul afişat, de a deveni o ţară puternică şi prosperă, din contră, Coreea de Nord s-a izolat şi mai mult şi şi-a sărăcit poporul încercând, cu rea credinţă, să se doteze cu arme de distugere în masă şi cu vectori pentru acestea”, adaugă preşedintele american.

Phenian: Urmează acțiuni mai puternice

Coreea de Nord a avertizat marţi că testul nuclear efectuat în cursul dimineţii nu este decât „o primă" etapă şi ameninţă cu acţiuni „mai puternice" dacă vor fi impuse sancţiuni împotriva sa.

„Ultimul test nu este decât prima acţiune pe care am desfăşurat-o, cu cea mai mare reţinere posibilă", a declarat ministrul nord-coreean al Apărării, într-un comunicat publicat de agenţia oficială KCNA.

„Dacă Statele Unite complică situaţia cu ostilitatea lor persistentă, nu vom avea altă opţiune decât să realizăm un al doilea, al treilea set de acţiuni", a adăugat ministrul, fără să precizeze la ce acţiuni se referă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...