Mongolia cere Rusiei și Regatului Unit să-i returneze artefactele culturale

Data publicării:
Ancient Mongolian manuscript
Mai multe țări își cer înapoi, în ultimul timp, artefactele culturale și istorice. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Mongolia a făcut un apel luni la mai mult sprijin pentru recuperarea artefactelor sale culturale și a cerut Rusiei, Marii Britanii și altor țări repatrierea acestora, unele datând de acum peste două milenii, transmite Reuters.

Artefactele cheie includ o scrisoare a primului prim-ministru al Mongoliei prin care se declară independența față de dinastia Manchu a Chinei, aflată în prezent la British Library din Londra, a declarat guvernul mongol într-un comunicat.

Artefactele asociate cu omul de stat persan Rashid al-Din, care a lucrat la curțile mai multor conducători mongoli ai Persiei în secolele XIII și XIV sunt păstrate la Muzeul din Edinburgh, se mai spune în comunicat.

În ultimele decenii, multe țări, inclusiv fostele colonii ale imperiilor europene, au cerut returnarea artefactelor culturale și istorice luate cu ani în urmă, multe dintre ele găzduite în muzee reticente în a-și preda colecțiile.

Mongolia a făcut recent câteva progrese în revendicarea artefactelor sale culturale. La începutul acestui an, Statele Unite au returnat fosile de dinozaur scoase din Mongolia, inclusiv craniul unui alioramus, o versiune mai mică a unui tiranozaur rex care a trăit acum 70 de milioane de ani.

La un forum din Rusia săptămâna trecută, Ministrul Culturii al Mongoliei, Nomin Chinbat, a cerut, de asemenea, ajutorul Moscovei pentru identificarea și returnarea artefactelor care au fost trimise în Rusia în scopuri de cercetare și restaurare în urmă cu o sută de ani, inclusiv artefacte din dinastia Hunnu de acum 2.000 de ani excavate din Noyon, locul de înmormântare Uul, de către exploratorul rus Pyotr Kozlov în anii 1920.

„Mulțumesc țărilor care au sprijinit Mongolia în această activitate importantă până acum și aștept cu nerăbdare să lucrez cu mai mulți parteneri internaționali la aceste inițiative importante în spiritul prieteniei și al respectului reciproc”, a spus Chinbat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri