Numărul execuţiilor a explodat în Iran: Peste 800 de oameni au fost spânzurați în 2023

Data publicării:
proteste executii iran
Iranul a executat cel puţin 834 de persoane în 2023, o creştere "alarmantă" cu 43% faţă de 2022. Foto: Profimedia

Iranul a executat cel puţin 834 de persoane în 2023, o creştere "alarmantă" cu 43% faţă de 2022 şi cel mai mare număr după 2015, potrivit raportului anual al ONG-urilor Iran Human Rights şi Ensemble contre la peine de mort (Împreună împotriva pedepsei capitale), relatează AFP.

"Numărul execuţiilor a explodat literalmente în 2023", se arată în cel de-al 16-lea raport al ONG-urilor privind pedeapsa cu moartea în Iran, citat de Agerpres.

"Este a doua oară în 20 de ani când numărul execuţiilor depăşeşte pragul de 800 pe an", afirmă organizaţiile, care denunţă un număr "terifiant".

Execuţiile în Iran - una dintre ţările cu cel mai mare număr de execuţii, alături de China şi Arabia Saudită - au loc prin spânzurare.

În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate în Republica islamică Iran, cel mai mare număr din ultimii zece ani, afirmă ONG-urile.

În 2015, autorităţile iraniene au executat 972 de persoane, amintesc Iran Human Rights (IHRNGO), cu sediul în Norvegia, şi Ensemble contre la peine de mort (ECPM), cu sediul la Paris.

În raportul de 100 de pagini, cele două ONG-uri acuză Iranul că foloseşte pedeapsa cu moartea ca "instrument de represiune politică" după ampla mişcare de protest din ţară.

Mişcarea de protest a fost declanşată de moartea, în septembrie 2022, a Mahsei Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de poliţia moravurilor pentru nerespectarea codului vestimentar foarte strict impus femeilor în această ţară. Familia ei şi activiştii pentru drepturile omului susţin că tânăra a fost bătută până la moarte, acuzaţie respinsă de oficialii iranieni.

Manifestaţiile, care au zguduit regimul iranian timp de câteva săptămâni, s-au calmat ca urmare a represiunii ce a condus la moartea a sute de persoane, conform asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, şi la mii de arestări, conform ONU.

"Insuflarea fricii în societate este singura modalitate prin care regimul se agaţă de putere, iar pedeapsa cu moartea este instrumentul său cel mai important", a denunţat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul IHRNGO, într-un comunicat.

Raportul nu include în statisticile sale "cel puţin 551 de persoane ucise în timpul demonstraţiilor sau a altor execuţii extrajudiciare în interiorul şi în afara închisorilor", se arată în comunicat.

Potrivit acestor ONG-uri, printre cei executaţi în 2023 se numără cel puţin opt manifestanţi, dintre care şase au fost arestaţi în contextul demonstraţiilor şi condamnaţi la moarte.

Potrivit raportului, cel puţin 471 de persoane (56% din totalul execuţiilor) au fost executate pentru cazuri legate de droguri - de peste 18 ori cifra înregistrată în 2020 - şi cel puţin 282 de persoane (34% din totalul execuţiilor) au fost executate pentru crimă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri