O candidată la alegerile din Ecuador spune că poartă vestă antiglonț „24 de ore din 24”, după ce colegul ei de partid a fost asasinat

Data publicării:
Andrea González, candidată la alegerile de duminică din Ecuador, spune că poartă vestă antiglonț 24 de ore din 24,
Andrea González, candidată la alegerile de duminică din Ecuador, spune că poartă vestă antiglonț 24 de ore din 24. Foto: Profimedia

Andrea González, candidată la alegerile de duminică din Ecuador, spune că poartă vestă antiglonț 24 de ore din 24, după ce candidatul la președinție din partea partidului ei a fost asasinat, relatează BBC.

În urmă cu o săptămână, candidatul partidului Construye la alegerile prezidențiale, Fernando Villavicencio, a fost împușcat de trei ori în cap, după un miting de campanie în capitala țării, Quito.

González, în vârstă de 36 de ani, este candidata partidului pentru funcția de vicepreședinte, în tandem cu Christian Zurita, care candidează la președinție. Acesta este un jurnalist care a investigat corupția – la fel ca Fernando Villavicencio.

„Nu las moștenirea lui Fernando să moară”, a spus González pentru BBC.

„Pentru mine este incredibil de greu să nu pot să-mi iau rămas bun de la prietenul meu. Port o vestă antiglonț 24 de ore pe zi”, a spus ea.

Villavicencio, în vârstă de 59 de ani, fost jurnalist și membru al Adunării Naționale a Ecuadorului, a fost împușcat în timp ce pleca de la un miting electoral miercurea trecută, cu 11 zile înainte de alegerile prezidențiale.

Un atacator a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția, în timp ce alții au fost arestați mai târziu.

Moartea sa a șocat Ecuadorul, care a fost scutit în mare măsură de violența cartelurilor de droguri, războaiele dintre bande și corupția care au afectat multe dintre țările vecine. Criminalitatea a crescut, totuși, în ultimii ani, alimentată de creșterea cartelurilor de droguri columbiene și mexicane.

Campania lui Villavicencio s-a concentrat pe corupție și bande, iar el a fost unul dintre puținii candidați care au susținut că există legături între crima organizată și oficialii guvernamentali din Ecuador.

„Suntem aproape de a deveni un stat narco. Suntem total siguri că acesta este un asasinat politic, mai mult decât legat de bande și crima organizată. Există un sentiment politic în asta, există o intenție politică în asta”, a spus González.

„Cu trei zile înainte de dezbatere, Fernando a spus clar că deține informații foarte delicate care aveau să schimbe soarta acestor alegeri. Aceste informații nu au ieșit niciodată la lumină”, a adăugat ea.

González, a cărei carieră s-a concentrat în principal pe probleme de mediu, spune că aceste niveluri de violență s-au normalizat în politica ecuadoriană.

Inițial, partidul ei dorea ca ea să ia locul lui Villavicencio în calitate de candidat la președinție, dar ulterior oficialii de partid au decis să o mențină în funcția de candidat la funcția de vicepreședinte și l-au ales pe Christian Zurita ca înlocuitor. Ei se temeau că González ar fi putut fi descalificată, deoarece era deja înregistrată drept candidat la vicepreședinție.

Întrucât buletinele de vot fuseseră deja tipărite, numele lui Fernando Villavicencio va rămâne pe buletinul de vot.

Violența nu a încetat după atacul asupra lui Villavicencio. Pedro Briones, un lider local al Partidului Revoluția Cetățenească de stânga din Esmeraldas, a fost împușcat ucis de oameni înarmați aflați pe o motocicletă, în casa sa, luni.

„Oricare dintre noi este expus la acest nivel de violență”, a spus doamna González.

„Să-ți duci copilul la școală este deja un risc mare. De fiecare dată când te oprești la un semafor ești expus la un atac armat sau la o bombă. Nivelul de violență cu care se confruntă Ecuadorul e nemaivăzut”, spune candidata.

Dar ea spune că acest lucru nu o va opri să încerce să realizeze ceea ce visase mentorul ei.

„E foarte multă greutate pe umerii mei”, a spus ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri