Oficial al SUA: Atacul Israelului în Iran a fost „foarte limitat”. Avioane israeliene au lovit un radar de lângă o instalație nucleară

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0714362548
Avioanele de luptă israeliene au lansat trei rachete asupra unui radar care făcea parte din protecția instalației nucleare iraniene de la Natanz. Foto: Profimedia Images

Pare că Israelul și-a lansat riposta împotriva Iranului. Presa iraniană de stat a raportat explozii în centrul țării. Mai multe drone au fost doborâte. Oficiali americani citați de presă vorbeau de cel puțin o rachetă israeliană care a lovit Iranul, dar presa iraniană dezminte acest lucru și faptul că ar fi vorba despre un atac de amploare. Se dau asigurări, totodată, că securitatea este deplină la situl nuclear din Isfahan, după ce în zonă au fost raportate explozii. Trei drone ar fi fost distruse acolo. Iranul și-a activat sistemul de apărare aeriană în mai multe orașe și zborurile au fost suspendate pentru câteva ore, inclusiv la Teheran. Armata israeliană a refuzat să comenteze deocamdată. Pentagonul, de asemenea, spune că în acest moment nu are nimic de comentat. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că nu au fost provocate daune instalaţiilor nucleare ale Iranului.

Un oficial american spune că atacul Israelului a fost „foarte limitat”

ACTUALIZARE 22:30 Avioanele de luptă israeliene au lansat trei rachete asupra unui radar de apărare aeriană din apropierea orașului iranian Isfahan în atacul de noaptea trecută, potrivit unui oficial american, transmite Sky News.

ABC News, citând un oficial american, a declarat că locația unde se afla radarul făcea parte din protecția instalației nucleare iraniene de la Natanz.

Oficialul ar fi spus că rachetele au fost lansate din afara Iranului și că atacul a fost „foarte limitat”.

Acesta a mai spus că o evaluare inițială a arătat că radarul a fost doborât, dar evaluarea nu a fost încă finalizată.

Iranul a declarat anterior că trei drone au fost implicate în atacul asupra Isfahanului și nu a menționat existența unor rachete sau daune.

SUA au spus public foarte puține lucruri despre atac, în afară de a confirma că nu au fost implicate.

Mesajul Rusiei după ce Israelul i-a atacat partenerul-cheie, Iran

ACTUALITARE 14.00 Rusia îndeamnă la „reținere” după ce Israelul a lansat un atac militar asupra Iranului, partener cheie al Moscovei, scrie CNN.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că Rusia „analizează” detaliile atacului şi că ar fi „prematur să comenteze” până când nu e clară natura acestui atac.

Dar Peskov a adăugat: „În orice caz, noi continuăm să susținem că e necesară reținerea din partea părților și să nu se recurgă la acțiuni care ar putea provoca o nouă escaladare a tensiunii într-o regiune atât de dificilă”.

Rusia s-a bazat pe armele iraniene în timpul invaziei sale în Ucraina, lovind  frecvent orașele ucrainene cu drone Shahed fabricate în Iran.

Cele două state au un parteneriat strâns. Moscova a achiziționat de ani de zile drone și rachete balistice din Iran, în timp ce Teheranul a avut de câștigat de pe urma investițiilor și a comerțului.

Preşedintele Iranului a rostit un discurs fără să facă referire la exploziile de vineri

ACTUALITARE 13.40 Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a rostit un discurs vineri dimineaţă, fără să facă referire la exploziile semnalate cu câteva ore mai devreme pe teritoriul ţării. În faţa a sute de oameni în oraşul Damghan (nord-est), Ebrahim Raissi a menţionat pe scurt contextul internaţional tensionat din Orientul Mijlociu după atacurile fără precedent cu drone şi rachete ale Iranului împotriva Israelului din weekend-ul trecut.

Această operaţiune, lansată pe 13 aprilie, "a reflectat autoritatea noastră, voinţa de fier a poporului nostru şi unitatea noastră", a mai spus el. "Toată populaţia şi toate orientările politice sunt de acord că operaţiunea a întărit puterea şi autoritatea Republicii Islamice", a subliniat Raissi, scrie Agerpres.

Preşedintele iranian nu a făcut nicio referire la exploziile care s-au auzit în apropierea oraşului Isfahan, în centrul ţării, pe care înalţi oficiali americani, citaţi de mass-media, le-au atribuit unui atac israelian.

"Informaţiile din mass-media americane nu sunt exacte", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Iraniene, Hossein Dalirian. El a afirmat că "nu au avut loc, până acum, niciun atac aerian din exteriorul ţării împotriva Isfahan sau al altor părţi ale ţării". "A fost doar o încercare eşuată şi umilitoare de a lansa microdrone, care au fost doborâte", a adăugat el într-un mesaj postat pe reţeaua X, fără a oferi detalii despre responsabilii acestor fapte.

"Explozia de astăzi din spaţiul aerian al Isfahan a avut legătură cu un tir al sistemelor de apărare antiaeriană asupra unui obiect suspect care nu a provocat niciun accident sau daune", a declarat comandantul şef al armatei, Abdolrahim Mousavi, potrivit agenţiei de presă Tasnim. "Experţii studiază amploarea problemei şi vor anunţa după ce vor primi rezultatele", a adăugat el. "Aţi văzut deja reacţia Iranului", a spus comandantul despre un posibil răspuns al Teheranului, într-o aparentă referire la atacul de sâmbăta trecută a Iranului asupra Israelului. 

Loviturile directe dintre Israel și Iran s-au „terminat” (sursă de informații regionale)

ACTUALITARE 11:55. O sursă regională de informații care cunoaște modul de acțiune a Iranului și potențiala reacție a Teheranului după atacul de vineri a declarat că loviturile directe de la stat la stat dintre cei doi inamici s-au „terminat”.

Sursa, care nu era autorizată să vorbească public, a vorbit cu CNN sub protecția anonimatului la aproximativ două ore și jumătate după ce CNN a raportat pentru prima dată atacurile.

Sursa a spus că, după cunoștințele sale, nu e de așteptat ca Iranul să răspundă la lovituri – dar nu a dat un motiv.

Oficialii guvernului iranian au încercat până acum să minimizeze impactul atacului de vineri. Armata  israeliană  nu a comentat, iar Iranul nu a identificat sursa atacului. 

Presa iraniană publică imagini cu atmosfera calmă din Isfahan

ACTUALITARE 11:30 Presa iraniană a publicat filmări și imagini din zonele unde a fost activată apărarea antiaeriană și au fost raportate explozii.

În imagini se văd oameni calmi în pe străzile din Isfahan, cum ar fi piața Naqsh-e Jahan, în timp ce traficul rutier este normal în oraș.

Aeroportul din Isfahan funcționează normal.

În orașul Tabriz - unde a fost activată și apărarea antiaeriană – videoclipul arată oameni care merg liniștiți pe străzi și se plimbă în parcuri.

Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului

ACTUALITARE 11:10 Armata iraniană a dat de înţeles că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre vineri şi care ar fi fost lansat de Israel, fără a provoca pagube, transmite EFE, preluată de Agerpres.

"Datorită vigilenţei noastre, s-a deschis focul în direcţia unor obiecte zburătoare", a declarat comandantul şef al armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, agenţiei iraniene Defa Press, specializată în apărare.

Întrebat dacă Iranul va răspunde la presupusa agresiune, Mousavi a declarat: "S-a văzut deja răspunsul Iranului", într-o aparentă aluzie la atacul de sâmbăta trecută asupra Israelului.

Iranul nu are planuri să răspundă imediat la atacul Israelului (înalt oficial iranian)

ACTUALIZARE 10:26 Iranul nu are niciun plan de represalii imediate împotriva Israelului, a declarat pentru Reuters un oficial iranian de rang înalt, la câteva ore după ce surse au declarat că Israelul a lansat un atac pe teritoriul iranian, relatează Times of Israel

„Sursa externă a incidentului nu a fost confirmată. Nu am primit niciun atac extern, iar discuția înclină mai degrabă spre infiltrare decât spre atac”, spune oficialul iranian sub rezerva anonimatului.

Ce activități nucleare desfășoară Iran la Isfahan, locul ales de Israel pentru atac

ACTUALIZARE 9.40 Primele informații indică faptul că loviturile au fost limitate și țintele din Isfahan au fost alese astfel încât să nu indice o escaladare a conflictului. Riposta din această dimineață nu pare să fie răspunsul devastator cu care amenința în urmă cu câteva zile cabinetul de război israelian, potrivit unei analize Sky News. ABC News notează că atacul a avut loc vineri, când se sărbătoreşte ziua de naştere a liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.  

O lovitură pare să fi avut loc la Isfahan, aproape de una dintre instalațiile nucleare ale Iranului. Deși acesta nu pare a fi un atac asupra site-ului nuclear, care ar fi fost mult mai grav, Israelul transmite un mesaj clar că poate ajunge acolo dacă este provocat și știe și ce să lovească. 

Agenția de știri semi-oficială iraniană Tasnim, apropiată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), a distribuit un videoclip însoțit de mesajul: „Situl nuclear de la Isfahan este complet sigur”, scrie BBC. Imaginile par să arate un bărbat care își verifică ceasul în apropierea Centrului de tehnologie nucleară din Isfahan. Apoi, camera face zoom pe mai multe trupe care stau în jurul a ceea ce pare a fi o baterie de apărare aeriană.

Potrivit Asociației Nucleare Mondiale, Centrul de Tehnologie Nucleară de la Isfahan include o instalație de conversie a uraniului (UCF), care produce hexafluorură de uraniu. Iranul introduce hexafluorură de uraniu gazos în centrifuge pentru a produce uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și arme nucleare. Alături de UCF se află o uzină de pulbere de oxid de uraniu îmbogățit (EUPP), care transformă hexafluorura de uraniu în oxid de uraniu, și o uzină de fabricare a combustibilului care produce combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, potrivit BBC. Oxidul de uraniu poate fi transformat în uraniu metalic.

Iranul a declarat că intenționează să folosească uraniul metalic pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar ar putea fi folosit și pentru a fabrica miezul unei bombe nucleare.

Centrul de tehnologie nucleară din Isfahan operează, de asemenea, trei mici reactoare nucleare de cercetare furnizate de China, scrie ABC News.

Continuarea AICI

AIEA: Nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene

ACTUALIZARE 9.25 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că nu au fost provocate daune instalaţiilor nucleare ale Iranului după presupusul atac efectuat de Israel în zorii zilei în centrul Iranului, informează EFE.

"AIEA poate confirma că nu există daune la instalaţiile nucleare ale Iranului", a scris directorul său general, Rafael Grossi, pe contul AIEA de pe reţeaua X.

AIEA a cerut totuşi "tuturor reţinere extremă", a reiterat "că instalaţiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o ţintă în conflictele militare" şi a anunţat că monitorizează situaţia îndeaproape.

Iranul a negat atacul cu rachete israelian, admiţând totuşi că apărarea sa antiaeriană a doborât mai multe drone.

Australia îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Israelul şi teritoriile palestiniene

ACTUALIZARE 9.00 Australia şi-a îndemnat vineri cetăţenii să părăsească Israelul şi teritoriile palestiniene după ce s-au auzit explozii în Iran şi Siria, stârnind temeri legate de extinderea conflictului Israel-Hamas în întregul Orient Mijlociu, informează France Presse, citată de Agerpres.

Invocând o "ameninţare puternică de represalii militare şi atacuri teroriste", Canberra "îi îndeamnă pe australienii din Israel şi teritoriile palestiniene ocupate să plece, dacă sunt siguri că pot face acest lucru în deplină siguranţă", a scris Ministerul Afacerilor Externe într-o notă. Australia şi-a îndemnat anterior cetăţenii să evite aceste două zone şi, în caz de îngrijorare, să plece.

"Atacuri militare pot duce la închiderea spaţiului aerian, anularea zborurilor, devieri şi alte întreruperi de călătorie. Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile din cauza preocupărilor sporite de securitate, în orice moment şi în scurt timp", a avertizat în continuare Australia. 

Iranul neagă că a fost atacat cu rachete de către Israel și spune că a doborât trei drone

ACTUALIZARE 8.30 Un comandant al armatei iraniene, Siavosh Mihandoust, a declarat la televiziunea de stat  că nu au fost cauzate pagube în atacul de peste noapte.

El a adăugat că zgomotul auzit noaptea în Isfahan a fost cauzat de sistemele de apărare aeriană care a vizat un „obiect suspect”, relatează Reuters.

Presa de stat iraniană raportează că toate instalațiile din zonă sunt securizate, inclusiv instalațiile nucleare semnificative .

Iranul a negat că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone.

"Până acum nu există informaţii cu privire la vreun impact sau explozie la scară mare provocată de vreo ameninţare aeriană", a transmis agenţia de stat IRNA. Nu a avut loc un atac extins, a adăugat IRNA.

Potrivit agenţiei Tasnim, apărarea antiaeriană a fost activată ca urmare a observării mai multor mici obiecte zburătoare. Presa de stat iraniană a relatat că mai multe mici obiecte zburătoare au fost doborâte deasupra provinciei iraniene Isfahan, scrie dpa.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat o informaţie similară şi a prezentat imagini de aparentă normalitate în oraşul Isfahan, unde cu câteva ore înainte s-au auzit "explozii puternice".

Zborurile au fost reluate în Iran

ACTUALIZARE 8.00 Iranul a ridicat restricțiile de zbor puse după rapoartele despre explozii în apropierea unei baze militare din provincia Isfahan, potrivit purtătorului de cuvânt al Organizației Aviației Civile.

„Vă informăm că restricțiile operaționale impuse aeroporturilor au fost ridicate și companiilor aeriene li se permite să efectueze zboruri regulate”, a spus purtătorul de cuvânt citat de CNN.

Zborurile au fost reluate pe Aeroportul Mehrabad și pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini, cele două aeroporturi majore din capitala Iranului, Teheran, după ce au fost suspendate mai devreme.

Anterior, Iranul a suspendat temporar toate zborurile către orașele Teheran, Isfahan și Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest și sud-vest, a raportat televiziunea de stat Mehr. Decolările au fost, de asemenea, anulate pentru scurt timp.

Ce se știe până acum

  • Doi oficiali americani au confirmat pentru CBS News că o rachetă israeliană a lovit Iranul.
  • Ei au spus că Israelul a avertizat joi administrația Biden că lovitura va avea loc în următoarele 24 până la 48 de ore. Potrivit CNN, israelienii și-au asigurat omologii americani că instalațiile nucleare ale Iranului nu vor fi vizate.
  • Vineri dimineața s-au auzit explozii în jurul orașului central Isfahan, a informat presa iraniană, care a spus că trei drone au fost distruse după ce sistemele de apărare aeriană ale țării au fost activate.
  • În Isfahan se află o bază aeriană iraniană și mai multe site-uri militare. Până acum nu există informații că ar fi fost lovit ceva, iar presa iraniană spune că toate instalațiile nucleare sunt în siguranță.
  • Presa de stat iraniană a confirmat doar că apărarea antiaeriană a doborât drone în provincia Isfahan.
  • Mai multe zboruri au fost deviate în jurul spațiului aerian al Iranului.
  • Armata israeliană și Pentagonul nu au comentat până acum aceste informații.
Iranian official TV confirms 'massive explosions' in central Isfahan province
Presa iraniană de stat a raportat explozii în centrul țării. FOTO Profimedia Images

SUA au primit avertizări înainte de riposta Israelului împotriva Iranului, dar ”nu au susţinut-o” (oficial american)

ACTUALIZARE 7.50 SUA au primit avertizări înainte de riposta Israelului împotriva Iranului, dar ”nu au susţinut-o”, afirmă un oficial american.

Israelul a anunţat SUA joi că va riposta împotriva Iranului în zilele următoare, a declarat un oficial american, citat de CNN.

”Nu am aprobat răspunsul”, a spus oficialul.

Flydubai anulează zborurile către Teheran 

ACTUALIZARE 7.25 Un zbor de la Dubai la Teheran a revenit în Emiratele Arabe Unite vineri dimineață, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis. 

Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că zborurile din Dubai către Iran au fost anulate. 

Sirenele au răsunat în nordul Israelului. Armata israeliană afirmă că a fost o alarmă falsă

ACTUALIZARE 7.20 Sirenele de avertizare au răsunat, vineri dimineaţă, în nordul Israelului, însă armata israeliană afirmă că a fost o alarmă falsă, relatează Reuters.

Sirenele au pornit la scurt timp după relatări neconfirmate privind atacuri israeliene în Iran.

Ca răspuns la informaţiile conform cărora Israelul a desfăşurat o operaţiune împotriva Iranului vineri dimineaţă, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului a afirmat că, la acest moment, nu există nicio schimbare în directivele privind siguranţa publică, adăugând că dacă vor exista schimbări pe viitor, publicul va fi informat, scrie The Guardian.

Televiziunea iraniană: Nu au fost avariate centralele nucleare

ACTUALIZARE 07.05 Oficialii iranieni au spus că nimic neobișnuit nu s-a întâmplat pe cerul deasupra Isfahanului și că știrile despre vreo lovitură israeliană în Iran nu sunt altceva decât propagandă media israeliană și americană.

Ei au negat, de asemenea, că Consiliul Suprem de Securitate Națională ar fi convocat o ședință de urgență. Televiziunea de stat a spus că nimic nu este în neregulă în oraș și că orice raport contrar este fals.

Agenţia oficială iraniană IRNA a anunţat vineri că "nicio pagubă majoră" nu a fost raportată după exploziile auzite în zori. "În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării", "nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă", a relatat agenţia, pe baza informaţiilor transmise de jurnaliştii săi.

IRNA a clarificat că "nu au fost primite informaţii care să indice tiruri ale sistemelor de apărare antirachetă".

Știrea inițială

Iranul era în alertă maximă după ce Israelul a spus foarte ferm că nu se pune problema să nu răspundă la atacului masiv cu peste 300 de drone și rachete, lansat de Teheran împotriva sa în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Totuși, zilele trecute surse spuneau că Israelul și-ar amâna răspunsul cel mai probabil, până după Paștele evreiesc. Dar, fie că planul s-a schimbat, fie informațiile au fost lansate pentru a deruta adversarul.

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP, citată de Agerpres. Această informaţie vine în timp ce Iranul a raportat "explozii puternice" în provincia Isfahan (centru) şi după ce Israelul şi-a anunţat intenţia de a răspunde raidurilor iraniene asupra teritoriului său în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa "explozii puternice" în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele. Ulterior, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că "nu au fost atacuri cu rachete până în prezent".

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate

O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. 

Agenţia oficială Irna a anunţat că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii vineri dimineaţa, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

”Oraşul Ghahjaworstan este situat în apropierea Aeroportului Isfahan şi a celei de opta baze de vânătoare a Forţelor Aeriene ale Armatei”, a arătat agenţia de ştiri FARS. Şi televiziunea Iranian Press a relatat că o explozie a fost auzită în apropierea oraşului situat în centru.

Cauza exploziei este necunoscută.

Toate zborurile spre oraşele ”Teheran, Isfahan şi Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest şi sud-vest au fost suspendate”, a anunţat directorul pentru relaţii publice din Iran al unei companii aeroportuare, într-un interviu la televiziunea de stat Mehr TV.

Suspendarea a intrat în vigoare imediat, dar zborurile nu au fost anulate, a spus directorul. ”Pasagerii ar trebui să verifice informaţiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat el.

Lovituri în sudul Siriei

Atacuri au vizat regiunea Soueida din sudul Siriei în zorii zilei de vineri, a declarat pentru AFP un activist de la un site de ştiri online, Suwayda 24, în timp ce au apărut informaţii despre trei explozii în Iran, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Au fost lovituri asupra poziţiei unui radar al armatei siriene în vestul provinciei Soueida", a declarat Rayan Maarouf, fără a indica originea atacurilor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri