Scufundarea Titanicului. Apare o nouă ipoteză, după mai bine de un secol

Data actualizării: Data publicării:
nava titanic
Nava Titanic FOTO: Gulliver/ Getty Images

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul se scufunda în Oceanul Atlantic, în largul insulei Terranova, după ce s-a lovit de un aisberg. În jur de 1.500 de persoane au murit într-un naufragiu care intrigă și astăzi, după 108 ani, mai ales că pachebotul, care era la primul său voiaj, avea faima unei nave de top, care oferă cea mai mare siguranță.

La mai bine de un secol de la naufragiul Titanicului, tragedia nu și-a dezvăluit toate secretele, iar de curând a apărut o nouă ipoteză pentru a explica ce a dus la scufundarea navei.

Și dacă Titanicul nu a putut să evite ciocnirea cu aisbergul din cauza unui fenomen meteorologic? Întrebarea aceasta și-a pus-o „Weather”, publicația Societății Regale de Meteorologie din Marea Britanie. Potrivit noii ipoteze, o furtună solară sau geomagnetică ar fi perturbat instrumentele de navigație ale vasului de croazieră. 

aurora boreala
Iceland Northern Lights over Vestrahorn Mountain at Stokksnes

Mărturii care coincid

Mila Zinkova, specialist meteorolog afiliată Universității California din San Francisco, a studiat posibilitatea ca un fenomen solar să fi perturbat echipamentele pachebotului. Studiul său, publicat în revista „Weather”, se bazează pe mărturiile supraviețuitorilor. Mulți dintre ei au relatat că în noaptea naufragiului cerul era luminat de aurora boreală.

Cei care au avut șansa să urce în bărcile de salvare au povestit că pe cer se vedeau „arcuri luminoase în formă de evantai”. Însă mărturia cea mai importantă rămâne fără îndoială cea a lui  James Bisset, secund pe „Carpathia”, prima navă care a sosit la locul tragediei pentru a oferi ajutor. În jurnalul său de bord, ofițerul povestește: „Nu era Lună, dar strălucea aurora boreală, razele sale țâșnind de la orizontul nordic”. Fenomenul încă era vizibil la cinci ore după aceea, când nava se apropia de Titanic: „Vedeam încă fasciculele verzi ale aurorei, în timp ce Carpathia se apropia de bărcile de salvare ale Titanicului”, a scris ofițerul. 

O perturbare a telecomunicațiilor?

Potrivit cercetătoarei Mila Zinkova, chiar dacă fenomenul aurorei boreale este vestit pentru frumusețea sa, la fel de mult are capacitatea de a interfera cu diferitele instrumente magnetice și de telecomunicații.

În fapt, aurora boreală este un spectacol datorat efectului pe care îl are interacțiunea activității solare cu câmpul magnetic al Pământului.

În opinia meteorologului, o furtună geomagnetică destul de puternică pentru a crea o auroră boreală ar fi fost suficientă pentru a perturba sistemele de navigație de pe Titanic, inclusiv busolele, ceea ce ar putea explica întâlnirea nefericită dintre navă și aisberg. 

De asemenea, fenomenul s-ar putea să fi perturbat mijloacele de comunicație de care dispunea echipajul. Din multele mesaje telegrafice trimise pentru a cere ajutor, doar câteva au ajuns la destinație. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita