Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament

Data publicării:
viktor orban vorbeste catre jurnalisti
Viktor Orban şi deputaţii din partidul său au refuzat să-i aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîi în parlament. Foto: GettyImages

Premierul ungar Viktor Orban şi deputaţii din coaliţia sa au refuzat să-i aducă un omagiu luni liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie penitenciară arctică pe 16 februarie, relatează AFP.

În momentul în care un deputat al opoziţiei a cerut un minut de reculegere în memoria lui Navalnîi, două treimi dintre membrii Parlamentului ungar au rămas aşezaţi, gest salutat de liderul lor.

„Şovinii nu merită respectul Parlamentului Ungariei”, a declarat Orban de la tribună, referindu-se la declaraţii făcute în trecut de Aleksei Navalnîi.

„Cei care i-au numit pe georgieni rozătoare” când forţele ruse au invadat această fostă republică sovietică din Caucaz în 2008 „nu vor fi respectaţi”, a adăugat el.

„Altfel, odihneşte-te în pace”, a conchis liderul suveranist.

Avocatul Aleksei Navalnîi, care a cochetat cândva cu naţionalismul, a susţinut la acea vreme intervenţia Rusiei în Georgia. El şi-a cerut scuze public în aprilie 2023.

Devenit principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, el a murit într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, la vârsta de 47 de ani.

Circumstanţele morţii sale rămân neclare. Potrivit serviciului penitenciar rusesc, acesta a murit după ce a acuzat o stare de rău „după o plimbare” în curtea închisorii, notează AFP, citată de Agerpres.

Mai multe ţări occidentale l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că este responsabil de moartea lui Navalnîi.

Însă Ungaria, singurul stat membru al UE care a menţinut legături strânse cu Kremlinul, s-a remarcat încă o dată prin faptul că nu a publicat nicio reacţie oficială.

Bence Tordai, cofondatorul unui mic partid ecologist, care a iniţiat momentul de reculegere, şi-a exprimat regretul faţă de atitudinea lui Viktor Orban şi a parlamentarilor din tabăra acestuia, spunând că este o „ruşine”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri