Vicepreședinta SUA va face o vizită la „cea mai periculoasă graniță de pe planetă”, în Zona Demilitarizată Coreeană

Data publicării:
Kamala Harris
Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, urmează să vizite Zona Demilitarizată dintre cele două Corei, joi, într-o nouă acțiune menită să demonstreze angajamentul guvernului SUA față de securitatea Coreei de Sud după un nou test balistic făcut de regimul Kim, relatează Reuters.

Vizita a fost anunțată marți și vine la câteva zile de la cea mai recentă lansare de rachetă balistică a Coreei de Nord și pe fondul temerilor cu privire la un nou posibil test nuclear. Încercările administrației de a deschide o formă de dialog cu Kim au eșuat.

Vizita vicepreședintei americane a fost confirmată de prim-ministrul sud-coreean, Han Duk-soo, în timpul unei întâlniri pe care acesta a avut-o, la Tokyo, cu Harris.

Kamala Harris se află în Asia pentru a conduce delegația prezidențială americană la funeraliile publice ale fostului prim-ministru nipon, Shinzo Abe, asasinat în luna iulie.

La aproape 70 de ani de la armistițiul care a încheiat Războiul din Coreea, vizita va sublinia puterea alianței dintre Seul și Washington în fața oricărei amenințări puse de Coreea de Nord”, a spus un oficial american.

Harris va face un tur al Zonei Demilitarizate, se va întâlni cu militari, va primi un briefing operațional de la comandanții SUA din regiune, va reflecta asupra sacrificiului comun al militarilor american și sud-coreeni și va reafirma angajamentul „de fier” al SUA față de securitatea Coreei de Sud.

La momentul întâlnirii sale cu Harris, Han a spus că vizita acesteia „va fi o demonstrație simbolică a angajamentelor ferme pentru securitate și pace în peninsula coreeană”.

Zona Demilitarizată Coreeană este deseori descrisă ca fiind ultima graniță a Războiului Rece. Ea a fost creată după Războiul din Coreea (1950-1953) și este expresia fizică a armistițiului dintre cele două țări care se află încă, tehnic, în război.

Zona Demilitarizată este considerată una dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă și faimoasă pentru faptul că este aproape imposibil de traversat. Mulți dintre nord-coreenii care încearcă să fugă din țară evită această zonă ultra-fortificată, împânzită cu mine explozive, garduri de sârmă ghimpată, santinele și echipament militar aparținând ambelor țări.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri