Zeci de mii de israelieni au protestat la Ierusalim și au cerut încă o dată ca ostaticii Hamas să fie aduși acasă

Data actualizării: Data publicării:
protest la ierusalim
Zeci de mii de israelieni au protestat la Ierusalim și au cerut încă o dată ca ostaticii Hamas să fie aduși acasă. FOTO: Profimedia Images

La şase luni de la atacurile din 7 octombrie 2023, foşti ostatici şi rude ale celor care încă sunt captivi în mâinile grupării islamiste palestiniene Hamas au luat parte la un amplu marş la Ierusalim pentru a cere aducerea ostaticilor acasă.

Circa 50.000 de oameni au luat parte la manifestaţia de duminică, potrivit unei asociaţii a familiilor celor răpiţi care a organizat marşul. Unii participanţi şi-au pus bandă adezivă la gură pentru a simboliza incapacitatea ostaticilor de a vorbi şi vopsea roşie pe haine sau pe braţe, simbolizând sânge.

"Mă adresez premierului şi cabinetului de securitate: cu cât mai multă ezitare şi indecizie, cu atât mai mulţi ostatici se vor întoarce la noi în sicrie", a deplâns Lishay Lavi Miran, soţia unuia dintre ostatici.

"Vă implor: nu vă întoarceţi de la negocieri fără un acord care să-l includă pe Omri al meu şi alţi bărbaţi", a adăugat ea.

"Am venit aici pentru a cere ca cineva să-şi asume în mod real responsabilitatea pentru toţi cei dragi nouă, cineva care să dea speranţă în loc de ură şi teamă, cineva care să-i unească pe oameni şi nu să-i divizeze", a spus Yehuda Cohen, tatăl unui ostatic.

Itay Regev, de 19 ani, care a fost răpit pe 7 octombrie împreună cu sora sa Maya la festivalul de muzică Nova, a vorbit despre teama în care a trăit în timp ce erau ţinuţi ostatici. "Ne-am întors în viaţă, dar nu întregi", a spus el. "Cuvintele 'festival' şi 'muzică' s-au schimbat pentru totdeauna şi acum sunt cele mai triste cuvinte", a adăugat tânărul.

Rude ale ostaticilor au amintit de sărbătorile din ultimele şase luni, care au trebuit marcate în lipsa lor, şi şi-au exprimat speranţa ca ostaticii să se poată întoarce înaintea mesei tradiţionale de Paştele evreiesc Pesah, sărbătorit în acest an în perioada 22-30 aprilie.

Actualul conflict din enclava palestiniană a fost declanşat de atacul terorist fără precedent comis de comandouri ale Hamas în 7 octombrie anul trecut în sudul Israelului, când cel puţin 1.160 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza. Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră de amploare, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat până în prezent cu peste 33.000 de morţi şi 75.750 de răniţi în rândul palestinienilor.

Hamas a eliberat 105 ostatici în cursul unui armistiţiu de o săptămână, la finele lui octombrie, iar Israelul a eliberat în schimb 240 de deţinuţi palestinieni.

Potrivit estimărilor israeliene, aproape 100 de ostatici israelieni sunt încă în viaţă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri