Klaus Iohannis a convocat CSAT. Amenințările la adresa securității Republicii Moldova se află pe masa discuțiilor

Data publicării:
csat iohannis
Ședință CSAT la Palatul Cotroceni. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc marți, 11 aprilie 2023, începând cu ora 10:00, la Palatul Cotroceni, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la evoluțiile privind situația de securitate din Regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și a intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova.

De asemenea, se va analiza și concepția dezvoltării aviației militare române. În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

Unul dintre obiectivele strategice ale Rusiei îl reprezintă „deromânizarea” Republicii Moldova și transformarea acestei țări într-un „satelit” al Moscovei, conform unui plan adoptat de Vladimir Putin încă din toamna anului 2021. Conform documentului, intitulat ”Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”, și intrat în posesia mai multe organizații de presă, planul Moscovei are setate obiective pe termen scurt, mediu și lung cu scopul final de „rusificare” forțată a Moldovei și transformare a republicii într-un stat complet dependent de Rusia.

Obiectivele pe termen scurt (care urmau a fi atinse până în 2022) includeau „neutralizarea” oricăror acțiuni prin care guvernul de la Chișinău încearcă demilitarizarea Transnistriei și evacuarea trupelor rusești din regiune.

Obiectivele pe termen mediu includ „opoziția față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziția față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”.

Documentul FSB stabilește și obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri stabile de influență prorusă în elitele politice și economice din Republica Moldova” și „coagularea unei atitudini negative față de NATO”.

Citește și: Între alerte false cu bombă și o lovitură de stat eșuată. Republica Moldova mocnește la granița războiului început de Putin (Reuters)

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri