Olanda a trimis avioane de luptă în România. Ministra Apărării a aterizat cu un F-16 la Fetești

Data actualizării: Data publicării:
baza militara fetesti
Trei avioane de luptă F-16 au ajuns, miercuri, la baza militară de la Fetești. Foto: Captură video Digi24

Trei avioane de luptă F-16 au ajuns, miercuri, la baza militară de la Fetești. Aeronavele de vânătoare au fost donate de Olanda, iar la bordul acestora s-a aflat și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și omoloaga sa olandeză, Kajsa Ollongren. 

Cele trei avioane de vânătoare F-16 au aterizat astăzi la Fetești, iar la bordul acestora s-au aflat și ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, ministrul român Angel Tîlvăr și generalul Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române.

Potrivit MApN, aeronavele F-16 vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite în cadrul programelor dedicate piloților, pentru operarea acestui tip de avion de luptă.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: „Evenimentul de astăzi are loc după ce Olanda a donat României trei avioane F-16 pentru Centrul de instruire de la Fetești. Aici există deja opt aeronave pe care piloții din țara noastră fac trecerea de pe MiG-21 LanceR pe avioanele F-16. Vorbim de un centru care a fost inaugurat anul trecut, de o serie de piloți din România care se antrenează aici, trec prin mai multe etape, trei în total. Prima dată pe cea practică, apoi merg și la simulator, există mai multe simulatoare la baza de la Fetești. După care trec și la manșă și se pregătesc. Tot piloții care se pregătesc în această perioadă vor pilota avioanele F-16 pe care România le are deja. Vorbim de o escadrilă care deja face raiduri deasupra României. Urmează să ajungă alte 32 de aeronave din Norvegia. Toți acești piloți vor face poliție aeriană, iar în cazul în care un avion infractor se apropie de spațiul aerian al României, ei se vor ridica și vor încerca să-l țină departe de țara noastră”.

Olanda a trimis primele cinci avioane de vânătoare F-16 în România la finalul lunii noiembrie 2023, pentru a fi folosite la pregătirea piloților ucraineni.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri