Cum să trăiești într-o lume dominată de inteligența artificială? Sfaturi de la experți, pentru tineri

Data actualizării: Data publicării:
un robot pictează la un șevalet
67% dintre respondenții unui studiu realizat de Thomson Reuters cred că inteligența artificială va avea un impact mare asupra profesiei lor în următorii cinci ani. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Inteligența artificială este pe cale să zguduie piața muncii. Deci, ce ar trebui să facă oamenii acum, pentru a avea un loc de muncă în viitor? The Guardian a adresat această întrebare unor experți, care le oferă tinerilor sfaturi de carieră pentru o lume dominată de AI.

Adolescenții care își decid viitorul în acest an și în următorii, au multe de înfruntat. Tot mai mulți se confruntă cu întrebarea: va mai exista cariera pentru care mă pregătesc acum, până când voi începe să muncesc?

Tehnologia este din ce în ce mai adoptată în toate domeniile. Un studiu, care a fost publicat săptămâna trecută de firma de securitate cibernetică Kaspersky, sugerează că 57% dintre oamenii care muncesc folosesc programe cu AI generativ pentru a economisi timp la birou, în special pentru a rezuma procese verbale de la întâlniri și documentele lungi.

Cu toate acestea, automatizarea unor astfel de sarcini înseamnă, de asemenea, pericolul de a elimina sau reduce anumite roluri, nu doar în administrație, ci în multe domenii, pe măsură ce tehnologia devine mai sofisticată. Potrivit unui sondaj al profesioniștilor realizat de Thomson Reuters, publicat săptămâna trecută, 67% dintre respondenți cred că inteligența artificială va avea un impact mare asupra profesiei lor în următorii cinci ani, în timp ce mai mult de jumătate prevăd că tehnologia va crea noi posibilități de carieră.

Deci care sunt acele noi oportunități profesionale pe care următoarea generație de oameni în câmpul muncii ar trebui să încerce să le urmărească?

Fii flexibil, folosește-ți imaginația și fii curajos

„Nu mai există o carieră cu garanții de viitor”, spune dr. Andrew Rogoyski, directorul de inovare și parteneriate la Institutul Surrey pentru Inteligență Artificială Centrată pe oameni de la Universitatea din Surrey.
„AI și alte forme de automatizare au perturbat și au schimbat carierele de ani de zile, iar AI generativă este cea mai recentă tehnologie care invadează carierele pe care le credeam anterior ferite de progresele tehnologice, totul este perturbat de AI.”, spune acesta.

Potrivit lui Rogoyski, subiecte precum știința, ingineria și securitatea cibernetică vor continua să fie solicitate, în ciuda tehnologiilor de asistență AI care pot fi utilizate în domeniu. În mod similar, carierele în domeniul sănătății care implică interacțiunea de la om la om: asistență medicală, îngrijire socială și medicină, de exemplu.

„I-aș sfătui pe studenți să învețe să se descurce cu inteligența artificială, nu trebuie să codificați software AI, dar probabil că veți folosi instrumente AI în viitoarea carieră, așa că luați un start cât mai repede. Profesiile pot evolua, schimba și dispărea întotdeauna, sfatul meu pentru studenți este să fie flexibili, să-și folosească imaginația și să fie curajoși”, spune Rogoyski.

Învață un meșteșug, cum ar fi tâmplăria

James Knightley, economist-șef internațional la grupul bancar olandez ING, se îndoiește „foarte mult că vreo carieră va rămâne neatinsă de AI”. El sugerează că un pariu sigur este să devii un artizan priceput, de exemplu, să devii un maestru în tâmplărie.
Un domeniu care pare în dificultate reală este sectorul creativ, Rogoyski spunând că roluri precum cele din copywriting și design grafic ar putea fi externalizate treptat către AI. Sectorul s-a luptat cu avansarea instrumentelor AI generative: de la scriitori care au protestat la Hollywood împotriva unor astfel de instrumente care sunt folosite pentru a produce scenarii și idei de povești, până la realizatorii de film care folosesc generatoare de imagini în munca lor, cum ar fi DALL-E 2.

Învață să folosești inteligența artificială

Dar profesorul Sunil Manghani de la Winchester School of Art își încurajează studenții să se familiarizeze cu tehnologia. El a început să aducă inteligența artificială în sesiunile cu studenți, de exemplu, într-un proiect cu Tate Britain: „Una dintre expresiile pe care ne-am trezit să le folosim este „a învăța mașina”, spune Manghani.

AI poate face, de asemenea, industria mai accesibilă, spune Ed D’Souza, care este și profesor la Winchester. „Este o provocare pentru educație: trebuie să mergi la o școală de artă sau design pentru a intra în anumite părți ale industriei? Lucrul bun este că AI și potențialul de a o folosi pentru oamenii fără aceste abilități este că pot învăța prin intermediul mașinii, pot intra în industrie în diferite puncte.”

Kriti Sharma, directorul de produs pentru tehnologie juridică la Thomson Reuters, spune că spațiile de lucru profesionale sunt reproiectate radical de AI, aceste schimbări fiind deja vizibile în activitatea juridică și fiscală.

„Vedem sisteme și soluții AI cu care poți crea o primă schiță a unui document juridic în câteva minute, ceea ce anterior ar fi durat ore și zile”, spune el. „Este revoluționar, deoarece asta înseamnă că poți pune mașina să facă treaba asta, în timp ce tu te concentrezi pe îmbunătățirea și îmbogățirea muncii tale. Oamenii instruiți în utilizarea AI vor avea, prin urmare, un avantaj semnificativ față de cei care nu sunt.”

Kriti Sharma crede că putem profita de AI și dacă facem acest lucru în mod corect, poate deveni un instrument care să niveleze diferențele pe piața muncii.

AI poate să fie ca o plasă de siguranță în domeniul sănătății

Un alt domeniu de oportun pentru inteligența artificială este sănătatea. Owen Addison, profesor de reabilitare orală la King’s College din Londra, salută AI ca o potențială plasă de siguranță pentru diagnosticienii din viitor.

„De fapt, văd că inteligența artificială ar putea împuternici stomatologii să fie diagnosticieni mai buni și să fie capabili să ofere îngrijire preventivă și o monitorizare mai bună cu astfel de sisteme de sprijin în vigoare”, spune el.
„Dar partea chirurgicală va rămâne ceva care necesită personal cu înaltă calificare și nu este ceva care va fi îndepărtat rapid.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri