Explozii solare „gigantice” vor avea loc în perioada următoare. NASA vrea să se folosească de ele ca să afle cum ar fi viața pe Marte

Data actualizării: Data publicării:
soare si planeta marte
Experții vor să analizeze exploziile solare care vor avea loc în următoarea perioadă. FOTO: Shutterstock

NASA se pregătește pentru o nouă misiune inedită. Experții vor să analizeze exploziile solare care vor avea loc în următoarea perioadă și spun că, prin intermediul acestora, vor afla cât de ospitalieră este planeta Marte, transmite Sky News.

Soarele intră într-o perioadă de activitate maximă, care are loc la fiecare 11 ani. Acum vor avea loc explozii gigantice pe suprafața Soarelui, în urma cărora sunt lansate în spațiu cantități mari de radiații.

Pe Pământ oamenii sunt protejați datorită câmpului magnetic al planetei, însă Marte l-a pierdut cu mult timp în urmă, lăsând Planeta Roșie mai vulnerabilă la particulele energetice ale Soarelui.

Oamenii de știință încă nu știu cât de grav vor afecta furtunile solare oamenii și roboții de pe Marte în viitor, dar speră să-și dea seama de acest lucru în timpul acestor furtuni solare datorită orbiterului MAVEN al NASA și roverului Curiosity.

MAVEN, care a intrat pe orbita Planetei Roșii în 2014, detectează radiații, particule solare din jurul planetei Marte.

Poate detecta dinainte exploziile solare care vor avea loc și, prin urmare, poate trimite avertismente altor echipe de pe Marte atunci când nivelurile de radiații încep să crească.

Între timp, roverul Curiosity, care se află pe Marte din 2012, colectează date prin intermediul detectorului său de evaluare a radiațiilor (RAD). RAD îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă de ce fel de instrumente este nevoie pentru a-i proteja cât mai bine pe astronauți. În timpul acestor furtuni solare, echipa MAVEN va anunța echipa Curiosity când detectează o erupție solară mare, astfel încât să poată urmări schimbările în datele RAD.

Este un efort de echipă care ar trebui să permită oamenilor de știință să afle mai multe despre cât de ospitalieră este Marte, astfel încât agențiile spațiale să poată decide apoi de ce fel de protecție împotriva radiațiilor ar avea nevoie astronauții.

Acest lucru ar putea fi crucial pentru a determina modul în care oamenii ar putea trăi pe Marte în viitor.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri