„Telegram se extinde ca un incendiu de pădure”: Pavel Durov spune că aplicația va ajunge la 1 miliard de utilizatori pe lună

Data publicării:
Telegram messenger
Pavel Durov, fondatorul Telegram, spune că în afară de bani sau de Bitcoin, nu are nicio proprietate importantă pentru că dorește să fie liber. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Aplicaţia de mesagerie Telegram va ajunge într-un an la un miliard de utilizatori activi pe lună și se extinde ca un "incendiu de pădure", a declarat fondatorul ei, miliardarul Pavel Durov, într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson.

Telegram, cu sediul în Dubai, a fost fondată de Durov, născut în Rusia, care a părăsit ţara în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor de a închide comunităţile de opoziţie de pe platforma sa de socializare VK, pe care a vândut-o, scrie Reuters, preluat de Agerpres.

"Probabil vom depăşi un miliard de utilizatori activi lunar în decurs de un an", i-a declarat Durov, care deţine în totalitate Telegram, jurnalistului american Tucker Carlson, potrivit unui interviu video postat pe contul lui Carlson de pe platforma de social media X.

„Telegram se extinde ca un incendiu de pădure", a subliniat el.

Durov, despre care Forbes estimează că deţine o avere de 15,5 miliarde de dolari, a afirmat că unele guverne au încercat să facă presiuni asupra sa, dar aplicaţia, care are acum 900 de milioane de utilizatori activi, ar trebui să rămână o "platformă neutră" şi nu un "jucător în geopolitică".

Unul dintre principalii rivali ai aplicaţiei Telegram, WhatsApp deţinută de Meta Platforms, are peste două miliarde de utilizatori activi lunar. Financial Times a relatat în martie că Telegram ar avea probabil ca obiectiv listarea acţiunilor în SUA, odată ce compania va fi atins profitabilitatea.

Telegram, care este deosebit de influentă în republicile din fosta Uniune Sovietică, este clasată drept una dintre principalele platforme de social media, după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok şi Wechat.

După ce Rusia a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conţinut nefiltrat - şi uneori violent şi înşelător - provenit din ambele părţi despre război şi politica din jurul conflictului.

Durov a spus că a venit cu ideea unei aplicaţii de mesagerie criptată ca o modalitate de a comunica în timp ce era sub presiune în Rusia. Fratele său mai mic, Nikolai, a conceput criptarea.

Durov a adăugat că a părăsit Rusia pentru că nu putea accepta ordine de la niciun guvern şi a respins, răspunzând la o întrebare, afirmaţiile potrivit cărora Telegram ar fi controlată de Rusia, ca pe un zvon răspândit de concurenţii săi îngrijoraţi de creşterea aplicaţiei Telegram.

"Aş prefera să fiu liber decât să primesc comenzi de la cineva", a spus Durov despre ieşirea sa din Rusia şi căutarea unui sediu pentru compania sa, care a inclus perioade la Berlin, Londra, Singapore şi San Francisco.

El a declarat că birocraţia în acele locuri, în special pentru angajarea de talente globale, era prea oneroasă şi că a fost atacat pe o stradă din San Francisco de nişte bărbaţi care au încercat să-i fure telefonul.

Mai alarmant, a spus el, este că a primit prea multă atenţie din partea agenţiilor de securitate din SUA, inclusiv Biroul Federal de Investigaţii (FBI). El a afirmat că agenţiile americane au încercat să îl angajeze pe unul dintre inginerii săi pentru a găsi "o portiţă de intrare" în platformă. FBI nu a răspuns la o solicitare de comentarii în afara orelor de lucru din Statele Unite.

Cu toate acestea, când vine vorba despre libertatea de exprimare, el a spus că cei mai mari adversari nu au fost guvernele, ci concurenţi majori precum Apple şi Google al companiei Alphabet.

"Aceste două platforme, ar putea practic cenzura tot ce poţi citi, accesul de pe telefonul tău inteligent", a afirmat Durov, adăugând că acestea au transmis platformei Telegram că, dacă nu le respectă regulile, atunci va fi eliminată din magazinele lor.

El a spus că a optat pentru Emiratele Arabe Unite, deoarece este o "ţară neutră" care vrea să fie prietenă cu toată lumea şi nu este aliniată cu niciuna dintre superputeri, aşa că a considerat că este cel mai bun loc pentru o "platformă neutră".

Telegram, a mai spus el, a fost folosită atât de militanţi ai opoziţiei, cât şi de guverne, dar nu ia partea cuiva.

"Competiţia dintre idei diferite poate duce la progres şi la o lume mai bună pentru toată lumea", a adăugat Durov.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a încheiat interviul cu dezvăluirea că, în afară de bani sau de Bitcoin, nu are nicio proprietate majoră precum imobiliare, avioane sau iahturi, pentru că îşi doreşte să fie liber.

După realizarea acestui interviu, Tucker Carlson și-a făcut cont pe Telegram, unde a stâns rapid peste 100 de mii de urmăritori.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri