Românii vor petrece mai puțin timp în aer liber din cauza încălzirii globale. Câte zile cu „vreme confortabilă” vom pierde până în 2100

Data publicării:
Group of mixed young teenagers people in casual wear playing with plastic flying disc game in a park oudoors. jumping woman catch a disk to a teammate
Republica Dominicană va primi cea mai mare lovitură, pierzând 124 de zile cu vreme confortabilă pe an până la sfârșitul secolului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat o nouă modalitate inovatoare de a măsura impactul real al încălzirii globale. Mai multe țări europene ar putea pierde peste 30 de zile cu „vreme confortabilă” pe an. În Europa, țările din Balcani, sunt cele mai afectate de schimbările climatice. Și România va fi afectată, dar mai puțin față de alte țări.

Pentru majoritatea oamenilor, descifrarea impactului creșterii temperaturii asupra vieții lor de zi cu zi nu este ușoară. Încălzirea globală de 1,5 sau 2 C în medie este greu de imaginat. Pentru a încerca să rezolve această problemă, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au venit cu un nou mod inovator de a măsura această schimbare din viața reală și de a prezice efectele pe termen lung, scrie Euronews.

Folosind date de la 50 de modele climatice diferite, ei au desenat modul în care numărul de „zile în aer liber” în diferite destinații din întreaga lume va crește sau scade până în 2100.

În țările tropicale vor fi cele mai mari schimbări

Aceste „zile în aer liber” se referă la perioade de 24 de ore în care temperaturile sunt suficient de plăcute pentru ca majoritatea oamenilor să facă activități în aer liber, fie de lucru sau de agrement. Acestea sunt zile în care nu este prea cald sau prea frig, pe care oamenii de știință le consideră a fi aproximativ între 10 și 25 de grade Celsius și fără fenomene meteorologice extreme.

Un instrument online dezvoltat de cercetătorii de la MIT le permite oamenilor să-și seteze propriul interval de temperatură atunci când verifică datele din țara lor, pe baza a ceea ce cred ei că reprezintă vremea confortabilă.

Studiul MIT a constatat că destinațiile tropicale vor vedea cele mai mari schimbări în zilele cu posibile activități în aer liber. Republica Dominicană va primi cea mai mare lovitură, pierzând 124 de zile de vreme confortabilă pe an până la sfârșitul secolului. Mexic, India, Thailanda și Egipt își vor pierde jumătate din zilele în aer liber.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, o diferență între Nordul Global, care va câștiga mai multe zile de vreme confortabilă, și Sudul Global, care va pierde mai multe, în ciuda faptului că a emis mai puține gaze cu efect de seră. Diferențele în locuri precum Bangladesh sau Sudan sunt izbitoare, spun ei.

În ce țări din Europa se vor pierde cele mai multe „zile în aer liber” până în 2100

Există, de asemenea, o divizare nord-sud în Europa când vine vorba de zilele în aer liber. În nord vor fi mai multe zile cu vreme confortabilă, deoarece iernile sunt calde, în sud, căldura extremă din timpul lunilor de vară va face ca numărul de zile în aer liber să scadă.

Potrivit datelor MIT, Balcanii vor fi probabil una dintre cele mai puternic afectate regiuni din Europa. Albania va pierde 30 de zile, Serbia 26 de zile, Croația 22 de zile, Macedonia de Nord 21 de zile, Bulgaria 17 zile, Kosovo 19 zile și România 12 zile.

Un pic mai la sud, Grecia ar putea pierde 37 de zile în aer liber pe an până în 2100 din cauza căldurii extreme între mai și septembrie, arată studiul MIT.

Peninsula Iberică va avea, de asemenea, schimbări, Portugalia înregistrând cu 33 de zile în aer liber mai puține, iar Spania cu 13.

Cercetătorii spun că disparitatea din Europa se face deja simțită și oamenii aleg unde să călătorească pe baza căldurii din ce în ce mai extreme în destinații populare anterior.

Deși țările din nordul Europei sunt susceptibile de a câștiga zile în aer liber din cauza schimbărilor climatice, nici acestea nu sunt toate vești bune.

Franța, Germania și Austria vor câștiga între 18 și 52 de zile de vreme confortabilă până în 2100 - în mare parte datorită iernilor mai calde, dar aceasta ar putea fi o lovitură fatală pentru industria de schi din Europa, aflată deja în dificultate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri