Alegeri prezidențiale 2025: Cum pot vota românii din străinătate și care este programul secțiilor din diaspora

Data publicării:
Programul secțiilor de votare din diaspora. Foto Shutterstock
Programul secțiilor de votare din diaspora. Foto Shutterstock

Cetățenii români care se află în străinătate în perioada alegerilor prezidențiale din 2025 își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare organizată în afara granițelor, prin înscriere pe listele electorale suplimentare. Votul în diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile consecutive.

Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin, pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, prin înregistarea în listele electorale suplimentare. Listele din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată pe site-ul www.mae.ro

Votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:

Prima sectie de votare in strainatate se deschide în Auckland, Noua Zeelandă, joi, de la 22:00, ora României.

  • Vineri, 2 mai 2025, respectiv 16 mai 2025 (al doilea tur de scrutin), între 7.00 și 21.00, orele locale;
  • Sâmbătă, 3 mai 2025, respectiv 17 mai 2025, între 7.00 și 21.00, orele locale;
  • Duminică, 4 mai 2025/18 mai 2025, între 7.00, ora locală, și 21.00*, ora locală a României, dar nu mai târziu de ora 21.00, ora României.

Există posibilitatea de prelungire a programului pentru încă trei ore pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora de închidere a secției respective, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Duminică, 4 mai 2025, respectiv 18 mai 2025, majoritatea secțiilor din străinătate vor fi deschise între 7.00 - 21.00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile de votare se vor închide la ora locală a României 21.00, conform tabelului de mai jos.

Pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore, potrivit AEP.

Vot în diaspora. Foto - Roaep
Vot în diaspora. Foto - Roaep

În cazul organizării unui al doilea tur al alegerilor, votarea în străinătate se va desfășura, în aceleași intervale orare, în zilele de 16, 17 și 18 mai 2025, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAE).

Actele cu care se votează la secțiile de votare din străinătate

La secțiile de votare din străinătate, alegătorii români pot vota cu unul din următoarele documente (valabile în ziua votului) :

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, cu carnetul de serviciu militar.

Votul prin corespondență

Poate vota prin corespondență cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care s-a înscris în Registrul electoral (www.votstrainatate.ro) cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență a început la 20 ianuarie 2025 și a expirat cu 45 de zile înainte de data votării, respectiv la data de 20 martie 2025. Termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare a fost până la 04.03.2025.

Conform legii, președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Subiecte limba maternă la Evaluarea Națională 2025. Ce au avut elevii de rezolvat
Digi FM
Internauții, după ce Nicușor Dan a fost pozat într-un magazin ieftin: "În țara unde Ciolacu poartă pantofi...
Pro FM
16 ani fără Michael Jackson. Cauza morții "regelui muzicii pop" și detalii tulburătoare din ultimele sale...
Film Now
Actorul care l-a interpretat pe puștiul din „Jaws” a rămas cu traume: „Nu am mai intrat în apă ani de zile”
Adevarul
Cât costă revizia unei mașini în 2025. Șoferii care vor plăti cu 1.000 de lei mai mult
Newsweek
Nicușor Dan a anunțat din ce lună se plătește CASS la pensie. Câți bani îți ia statul?
Digi FM
Jeff Bezos se căsătorește cu Lauren Sánchez. Cine este MacKenzie Scott, fosta sa soție și una dintre cele mai...
Digi World
Cât de des ar trebui să-ți speli părul? Greșeala pe care mulți o fac
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Sami, fiica lui Charlie Sheen, are probleme de sănătate după ce și-a pus implanturi mamare la doar 19 ani: „O...
UTV
Dragoș Bucur și Dana Nălbaru își țin copiii departe de rețelele sociale: „N-au acces la social media”