Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile prezidențiale, pus în dezbatere publică de către AEP. Principalele prevederi

Data actualizării: Data publicării:
scandal la autoritatea electorala permanenta
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat, vineri, în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.

Proiectul de hotărâre a AEP poate fi consultat la secţiunea Legislaţie electorală - Transparenţă decizională de pe site-ul Autorităţii sau accesând acest link, iar propunerile aferente proiectului de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail legislatie@roaep.ro.

Un mandatar financiar pentru un candidat

Potrivit proiectului, cel târziu la data de 3 aprilie 2025, fiecare competitor electoral are obligaţia de a înregistra la AEP un mandatar financiar coordonator. La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, mai mulţi competitori electorali nu pot folosi serviciile aceluiaşi mandatar financiar, cu excepţia situaţiei în care competitorii electorali fac parte din aceeaşi alianţă politică sau electorală.

„Poate fi desemnată ca mandatar financiar coordonator numai persoana fizică care are calitatea de expert contabil sau contabil autorizat, respectiv numai persoana juridică care oferă servicii specializate de contabilitate. În cazul în care mandatarul financiar coordonator nu are calitatea de expert contabil sau contabil autorizat, competitorul electoral are obligaţia de a încheia contract de asistenţă de specialitate cu persoane fizice autorizate sau persoane juridice, specializate în oferirea serviciilor de în oferirea serviciilor de contabilitate. Candidaţii nu pot fi mandatari financiari”, se arată în proiectul menţionat.

Limita maximă a contribuțiilor pentru campanie

Documentul stabileşte limita maximă a contribuţiilor pentru campania electorală la 20.000 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de preşedinte al României.

Valoarea salariului de bază minim brut pe ţară avută în vedere la determinarea limitei maxime a contribuţiilor pentru campania electorală este de 4.050 lei.

Valoarea maximă a contribuţiilor pentru campania electorală desfăşurată de un competitor electoral este de 81.000.000 lei.

Contribuţiile pentru campania electorală pot fi depuse în conturile bancare notificate Autorităţii Electorale Permanente numai până la data încheierii campaniei electorale, 3 mai 2025, ora 07:00.

Este interzisă finanţarea în orice mod a campaniei electorale de către o autoritate publică, instituţie publică, regie autonomă, companie naţională, societate reglementată de Legea societăţilor 31/1990, ori instituţie de credit, la care sunt acţionari majoritari statul sau unităţi administrativ-teritoriale.

Cine nu are voie sa finanțeze campania electorală

"Finanţarea în orice mod a campaniei electorale de către sindicate, culte religioase, asociaţii ori fundaţii de naţionalitate română sau de altă naţionalitate decât cea română este interzisă conform legii. Este interzisă, conform legii, finanţarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, din partea unor persoane fizice care nu au cetăţenia română sau a unor persoane juridice de altă naţionalitate decât cea română, cu excepţia persoanelor fizice cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România şi deţin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar.

Este interzisă, conform legii, primirea de donaţii pentru campania electorală de către candidaţi din partea unor persoane juridice sau a unor persoane fizice care nu au cetăţenia română (...)

Nu se pot primi donaţii care au alt obiect decât sume de bani şi nu pot fi acceptate servicii prestate cu titlu gratuit pentru finanţarea campaniei electorale, conform legii", mai stipulează proiectul.

Reguli pentru contribuțiile partidelor

Contribuţiile partidelor politice, alianţelor politice şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot proveni numai din transferuri ale fondurilor obţinute din sursele de finanţare a activităţii unui partid politic: cotizaţii ale membrilor de partid; donaţii, legate şi alte liberalităţi; venituri provenite din activităţi proprii, conform legii; subvenţii de la bugetul de stat, primite potrivit Legii nr. 334/2006; împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice. Fondurile proprii cu care se poate contribui la campania electorală sunt până la concurenţa sumei de 81.000.000 lei.

Reguli pentru turul al II-lea

Proiectul mai prevede că în situaţia organizării unui al doilea tur de scrutin, în termen de 15 zile de la data desfăşurării acestuia, respectiv până la data de 1 iunie 2025, mandatarii financiari coordonatori ai competitorilor electorali care au participat la al doilea tur de scrutin sunt obligaţi să depună la Autoritatea Electorală Permanentă, în scris şi în format electronic editabil, documentele aferente campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut...
Digi FM
Monica Anghel, reacție după ce a fost victima unei fraude cu inteligență artificială: „Mi-au furat imaginea...
Pro FM
Cum arată vacanța perfectă pentru Andrea Bocelli și soția lui, Veronica: „Nu căutăm neapărat orizonturile...
Film Now
Cum arată actorul din Young Sheldon la 17 ani. A devenit faimos la 8 ani, vorbește mai multe limbi și are...
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi...
Newsweek
De ce pensiile speciale vor rămâne mai mari de 20.000 lei/lună? Ministrul justiției a făcut anunțul
Alexandru Muraru la o ședință.
Un nou proiect de țară: De la consens geostrategic la un contract social pentru Secolul XXI
Digi World
Cod roșu pentru organism. Cum îți poate afecta inima căldura extremă din timpul verii
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
Logodnica lui Jason Statham, abdomen cu pătrățele, pe iaht, în Positano. Starul filmelor de acțiune, cum nu...
UTV
Marilu și-ar fi pierdut viza de Australia după ce Iustin a postat clipul controversat pe Instagram