Tudorel Toader a explicat vineri seară, la Digi24, privind contestațiile depuse la candidatura lui Călin Georgescu, că judecătorii Curții Constituționale „cel mai probabil vor aștepta să primească și dosarul de candidatură de la BEC, ca să se poată pronunța în cunoștință de cauză”.
„Există în sistemul nostru juridic ceea ce se numește regulator de competențe. Chiar dacă o petiție, o contestație adresată unei autorități care n-are competență, autoritatea ce o primește o dirijează, o declină spre ce-l competent să o soluționeze. Pe de altă parte, chiar dacă există deja o contestație la adresa lui Călin Georgescu, să nu excludem foarte posibila situație în care pe parcurs să apară și alte contestații care să completeze paleta de argumente faptice și juridice la adresa candidaturii domniei sale.
Curtea Constituțională are trei variante mari și late, unice, de altfel - să amâne, să dea o hotărâre de respingere sau o hotărâre de admitere. Sigur, deocamdată, la Curte trebuie să ajungă dosarul de candidatură, să treacă prin filtrul becului, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, Curtea va aștepta să primească și dosarul de candidatură, ca să se poată pronunța în cunoștință de cauză”, a declarat Tudorel Toader.
Fostul judecător CCR remarcă faptul că „Georgescu și-a nuanțat discursul, a renunțat la discursul acela care îi de o anumită aureolă, chiar contrară constituție, spiritului european, și încearcă să se apropie de discursul care să caracterizeze profilul viitorului președinte”.
Cazul Șoșoacă, un precedent
Întrebat dacă motivele care au stat la baza respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din noiembrie pot sta în picioare și când vine vorba candidatura lui Călin Georgescu, fără să fie sesizată Curtea, Tudorel Toader a spus:
„Dacă se pune problema evaluării candidaturii la prezidențiale din perspectiva acelorași încălcări din Constituție, da, pentru că precedentul nu se referă la o persoană, precedentul se referă la o soluție de principiu, o soluție faptică, legislativă, pliat raportată la exigențele și valorile constituționale care sunt specifice statului de drept și care sunt în dimensiunea marii familii europene prin care facem parte”.
Judecătorii CCR vor avea o ședință sâmbătă pentru a discuta sesizări depuse direct la Curtea Constituțională privind candidatura lui Călin Georgescu, susțin surse Digi24.
Și la BEC au fost depuse vineri două contestații cu privire la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu, una dintre ele fiind depusă de Remus Pricopie, rectorul SNSPA, iar cea de-a doua de un avocat din Arad.
Oficialii CCR au precizat că au până în prezent două dosare constituite în cadrul atribuţiei privind procedura de alegere a preşedintelui.
Editor : C.L.B.