Video Dragoș Anastasiu: Dacă vrem oameni competenți în administrație, nu le putem pune viața în vitrină. Ce spune despre decizia CCR

Data actualizării: Data publicării:
500560431_1215718256589654_1164346126887289414_n
Dragoș Anastasiu Foto: Facebook

Dragoș Anastasiu, consilier pentru mediul de afaceri al fostului președinte interimar Ilie Bolojan, a declarat în urmă cu o săptămână că nu este foarte încântat că declarațiile de avere sunt făcute publice. În urma deciziei de joi a CCR, el și-a refinat poziția în cadrul unei declarații la Digi24 și vine cu câteva explicații și argumente.

Anastasiu crede că pentru atrage oameni competenți în administrație trebuie să fim atenți la cerințele celor din domeniul privat care ar ocupa aceste funcții și să nu le expunem viața și averile judecății publice.

„Eu am făcut respectiva declarație cu vreo săptămână în urmă, n-are nicio legătură cu decizia Curții Constituționale. Ele sau alipit acuma. Declarația mea vine din preocuparea de a atrage oameni competenți. Asta a fost și întrebarea la momentul respectiv. Cum atragem oameni competenți în administrație, nu neapărat în politică. Și eu am spus atunci sunt de părere că sunt două-trei lucruri care împiedică pe oamenii buni din corporațiile și firmele românești să slujească țara și nu să rămână în business.

Unu, percepția că în zona bugetară nu se vorbește de meritocrație ci de multe aranjamente și n-o să poată să performeze pentru că nu fac parte din aceste aranjamente. Al doilea se referă la salariu. Ăsta este primul, al 2-lea este că salariile sunt mult mai mici pentru cadrele de conducere decât sunt în privat și ei ar trebui să accepte să-și înjumătățească veniturile.

A treia temă pe care o ridică este faptul că sunt obligați să pună în spațiu public o serie întreagă de informații pe care le consideră intime nu numai despre ei, ci și despre soție, copii și așa mai departe. Toate cele trei combinate fac ca mulți oameni competenți care ar putea să intre la stat, pentru că eu cred că nevoie în primul rând de o reformă a resursei umane, în ceea ce privește statul român, să nu intre la stat. Asta a fost ce am spus eu”, a declarat Dragoș Anastasiu.

Citește și

Avertismentul lui Dragoș Anastasiu despre economia României: „O ajustare sau chiar o mărire de taxe va fi imposibil de evitat”

Omul de afaceri este de acord că aceste declarații de avere trebuie făcute, pentru că este normal ca demnitarii să aibă totul la vedere. „Dar această transparență de care avem nevoie ca să luptăm împotriva corupției nu trebuie să fie făcută publică la toți vecinii, la toate rudele și așa mai departe, ci trebuie să fie la o instituție a statului care să aibă grijă să-și facă meseria.”

„Eu nu vreau să comentez decizia Curții Constituționale. Cred că într-o democrație trebuie să respectăm justiția, că ne place că nu ne place, dar pentru mine important este să atragem oameni competenți în zona bugetară. Dar oamenii aceștia competenți spun anumite lucruri. Faptul că am bijuterii sau tablouri, sunt lucruri care mă privesc pe mine, nu privesc vecinii, nu privesc rudele și nici măcar pe hoții de pe stradă și sunt lucruri intime. Da, le declar, este normal să le declar, dar nu aș dori ca acestea să fie puse în vitrină, ele trebuie să existe și statul trebuie să-și facă datoria”, spune el.

Anastasiu crede că măsura declarării publice a averii a fost necesară acum 15 ani, pentru că era un bun instrument împotriva corupției. „Între timp, cred că problema principală a României este zona de competență. Este și corupția, dar cred că s-a diminuat și este mai puțină. Dar zona de competență trebuie rezolvată”.

Dragoș Anastasiu spune că cea mai bună soluție este una în care cerințele societății se întrepătrund cu drepturile personale. „Deci, încă o dată sunt 100% de acord că ne trebuie transparență totală, îmi doresc să avem oameni competenți în administrație și pentru asta trebuie să umblăm la salariu, nu trebuie să fim ipocriți, că altfel nu-i atragem și trebuie să să ținem cont de ce spun ei și să găsim o soluție în societate care să combine și necesitatea societății de a avea vizibilitate și a presei, dar și drepturile personale.”

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Decizia radicală luată de familie la înmormântarea lui Felix Baumgartner. Nimeni nu are voie să se apropie...
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Pro FM
Sia, surprinsă de mână cu un tânăr de 28 de ani, la patru luni de la divorț. Artista, festival de gesturi...
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Războinicul cazac: povestea nefardată a lui Oleksandr Usyk, campionul alungat din Crimeea ocupată de ruși
Newsweek
Familie de magistrați cu 50.000 lei/lună pensii speciale. Soțul are și 17.000 lei salariu de la stat
Digi FM
Dezvăluirea surprinzătoare a regelui Charles: "Sunt rudă cu Vlad Țepeș". Ce i-a povestit unui actor de la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Denise Richards, în mijlocul unui scandal de proporții. Soțul ei o acuză de infidelitate: „Plănuia să-și...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...