Confederaţia Patronală IMM România, mesaj pentru viitorul Guvern: Mediul privat nu poate suporta singur deficitul bugetar

După desemnarea lui Ilie Bolojan ca premier de către Nicuşor Dan, Confederaţia patronală IMM România a transmis un mesaj viitorului Guvern: nu se poate cere mediului privat să suporte deficitul bugetar, iar administrația publică centrală să rămână blocată în același mod de organizare.
IMM România mai transmite că nu se poate solicita solidaritate din partea mediului privat – angajați și angajatori, fără să fie susținut și de o reformă a administrației publice, iar creșterea impozitelor și introducerea de noi taxe trebuie să reprezinte ultima măsură la care apelează orice guvernare.
„IMM România atrage atenția că introducerea de noi taxe și impozite pentru mediul de afaceri și mărirea celor existente va avea următoarele efecte:
1. încasări mai mici la buget și scăderea activității economice sau chiar a închiderii întreprinderilor din cauza imposibilității susținerii taxelor și impozitelor. Reamintim că Guvernul a preconizat la introducerea impozitului suplimentar de 1% pentru companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro/an o creștere a încasărilor la buget de 8 miliarde de lei, dar în realitate s-au încasat doar 1,6 miliarde de lei;
2. pierderea competitivității companiilor românești, în special a IMM-urilor, prin creșterea prețurilor ca urmare a transferării costurilor suplimentare, generate de politica fiscală, către produsele/serviciile finale;
3. scăderea puterii de cumpărare a întreprinderilor și a consumatorilor;
4. creșterea ratei inflației;
5. scăderea consumului și implicit a producției interne;
6. creșterea ratei șomajului ca urmare a disponibilizărilor pe care angajatorii vor trebui să le facă în contextul închiderii sau reducerii activității economice”, arată sursa citată.
În acest context, reprezentanții confederației solicită reorganizarea ANAF, astfel încât să realizeze o colectare mai bună a taxelor și veniturilor actuale; luarea de măsuri imediate pentru recuperarea TVA-ului neîncasat, care în România este la valoare de 7 miliarde de euro/an; combaterea concurenței neloiale generate de economia gri sau nedeclarată, aspect semnalat în mod constant de antreprenori în Carta Albă a IMM-urilor din România în ultimii ani; precum și implementarea de programe naționale care să ducă de la o creștere a economiei bazată pe consum și importuri, pe o creștere bazată pe producție și exporturi.