Franța își „distruge” industria cu taxe, susține CEO-ul Michelin

Franța își distruge baza industrială prin suprataxare, a declarat CEO-ul Michelin, Florent Menegaux, sugerând, în mod subtil, posibilitatea de a muta operațiunile companiei în altă țară. Bugetul Franței pentru acest an prevede venituri suplimentare de peste 8 miliarde de euro, provenite dintr-o creștere temporară a impozitului pe profit și o majorare a impozitului pe răscumpărarea acțiunilor pentru corporații, parte dintr-un pachet de reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe.
„Îți distrugi economic țara atunci când impui taxe mult mai mari decât în alte state”, a spus șeful producătorului francez de anvelope într-un interviu la Paris, potrivit Bloomberg. „În acest moment, impozitarea directă și indirectă din Franța este cea mai mare din Europa. Nu vă așteptați ca firmele să poată suporta asta la nesfârșit.”
Menegaux se numără printre liderii din mediul de afaceri francez care avertizează că efectele unei crize guvernamentale prelungite au blocat angajările și investițiile. Taxele ridicate, combinate cu scăderea cererii din industria auto din Europa, au forțat Michelin să închidă trei fabrici în Germania, două în Franța și una în Polonia. Producția în Europa este de două ori mai scumpă decât în Asia, iar acest decalaj s-a mărit considerabil din 2019, a precizat Menegaux.
„Trebuie să ne adaptăm amprenta industrială în Europa și să exportăm mai puțin, pentru că nu este rentabil din punct de vedere economic”, a spus el. Michelin are 50.000 de angajați în Europa, dintre care aproape 18.000 în Franța.
Temeri privind războiul comercial
Pentru Michelin, precum și pentru alte mari grupuri industriale europene, problemele din regiune – inclusiv costurile ridicate cu energia, forța de muncă și birocrația – sunt agravate de probabilitatea tot mai mare a unui război comercial, pe măsură ce președintele american Donald Trump amenință cu noi tarife.
„Să așteptăm și să vedem, dar într-o lume globalizată mecanismele sunt foarte complexe”, a spus Menegaux. „Dacă începi să impui tarife, situația devine foarte delicată, iar consecințele sunt greu de prevăzut”. El a avertizat că acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor anvelopelor pentru consumatorii din SUA.
CEO-ul Michelin a mai spus că regulile privind concurența din Europa trebuie revizuite, pentru a permite fuziuni transfrontaliere, care ar putea întări companiile europene în fața concurenței acerbe din Asia. „Industria anvelopelor este încă foarte fragmentată. Are nevoie de consolidare”, a adăugat el.