Tot ce trebuie să știi despre tarifele impuse de Trump asupra sectorului auto și... impactul lor

Decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife de 25% asupra tuturor importurilor de autovehicule a creat o reacție rapidă din partea companiilor din sector, analiștilor și partenerilor comerciali ai SUA.
Începând cu 3 aprilie, se va aplica un tarif de 25% pentru importurile de autoturisme și camionete în SUA, peste taxa vamală de bază de 2,5% deja existentă. Măsura este așteptată să afecteze grav comerțul și lanțurile de aprovizionare, generând deja incertitudine în rândul consumatorilor și investitorilor, amenințări cu represalii și prăbușirea acțiunilor companiilor auto la nivel global, din Asia până în America.
Potrivit firmei de cercetare GlobalData, jumătate dintre mașinile vândute anul trecut în SUA au fost importate. General Motors importă 46%, iar Ford – un procent mai mic, de 21%. Ambele companii achiziționează multe componente din afara SUA, în special din Mexic și ar putea fi afectate de tarife și la componente.
Alți producători auto ar putea încerca să-și relocheze producția pentru a reduce costurile, ceea ce ar putea favoriza furnizorii locali, însă această schimbare ar putea duce la perturbări în lanțurile globale de aprovizionare, iar companiile vor fi nevoite să-și reorganizeze strategiile de producție și aprovizionare.
Tarifele se vor aplica inclusiv vehiculelor produse în țări care au acorduri comerciale cu SUA, precum Canada, Mexic și Coreea de Sud. Și producătorii auto din Japonia, Germania, Italia și Marea Britanie vor fi grav afectați.
Mod de aplicare
Tarifele de 25% vor fi aplicate asupra tuturor mașinilor care intră în SUA, dar și asupra pieselor auto – motoare, sisteme de transmisie, componente de propulsie și diferite ansambluri electrice, însă nu au fost menționate mai multe detalii.
Planul oferă o scutire parțială de taxe pentru vehiculele și piesele conforme cu regulile din USMCA (acordul comercial SUA-Mexic-Canada), dar doar pentru valoarea conținutului produs în SUA. Concret, dacă o mașină este fabricată în Mexic cu 45% (de exemplu) piese americane, la exportul în SUA, partea de 55%, respectiv componentele non-americane, va fi taxată.
Dar, până când Departamentul Comerțului și Agenția Vamală vor stabili un mecanism clar de taxare, piesele din USMCA vor rămâne neimpozitate. Nu a fost stabilit un termen limită pentru acest proces, scrie Reuters.
Cine va suferi mai tare
Dealerii auto vor resimți creșterea costurilor, întrucât vehiculele și piesele importate se vor scumpi. Acest lucru poate duce la prețuri mai mari pentru clienți, scăderea cererii și reducerea vânzărilor.
Furnizorii dependenți de piețele internaționale vor avea, de asemenea, dificultăți în absorbirea costurilor.
Analiștii J.P. Morgan au remarcat, însă, că dealerii ar putea profita prin creșterea cererii de piese și servicii, întrucât clienții vor păstra mai mult timp mașinile vechi pentru a evita costurile ridicate ale celor noi.