Zara nu se grăbește să revină în Rusia. „Nu sunt condițiile potrivite”, spune șeful grupului Inditex

Directorul general al Inditex a declarat că nu există condițiile necesare pentru ca gigantul spaniol, care deține brandul Zara, să revină pe piața din Rusia, la mai bine de doi ani după ce și-a vândut afacerile locale ca urmare a invaziei în Ucraina.
Întrebat de Financial Times care ar fi circumstanțele potrivite pentru o eventuală revenire, Óscar García Maceiras a spus: „Un mediu care să nu fie cel actual, desigur.”
Comentariile sale oferă un nou indiciu că multinaționalele nu se grăbesc să revină pe piața din Rusia, în pofida declarațiilor anterioare ale autorităților, care sugerau că firmele occidentale ar urma să se întoarcă până în iunie anul acesta.
Înainte de război, Inditex avea în Rusia cea mai mare piață din afara Spaniei, reprezentând 8,5% din veniturile globale.
La începutul lui 2023, însă, grupul a vândut afacerea din Rusia pentru o sumă „nesemnificativă” către membrii unei familii libaneze care administrează francizele Inditex în Orientul Mijlociu.
Termenii contractului includeau însă obligația ca grupul Daher, cumpărătorul, să încheie „imediat” un contract de franciză pentru Rusia, cu magazinele preluate, în cazul în care compania spaniolă decide să revină.
Anul acesta, Maag, un brand lansat de cumpărătorul afacerii Inditex din Rusia, vinde produse aproape identice cu cele ale Zara, iar noul proprietar folosește aceiași furnizori ca și predecesorul său.
García Maceiras a răspuns: „Există o multitudine de furnizori în industria de îmbrăcăminte. Noi lucrăm cu furnizori care nu sunt exclusivi — colaborează atât cu noi, cât și cu alți actori din industrie”.
Despre asemănarea produselor, a spus că „este o industrie în care tendințele sunt globale. Absolut orice jucător poate identifica, accesând site-ul altuia, ce se poartă… Face parte din viața de zi cu zi”.
Maceiras a adăugat că o eventuală decizie de revenire în Rusia ar putea fi luată doar „într-un mediu geopolitic mai favorabil. Dar, în prezent, condițiile nu sunt deloc potrivite”.
Între timp, ministrul adjunct de finanțe al Rusiei, Ivan Cebeskov, a declarat pentru publicația RBC că „nicio companie occidentală nu a cerut să revină pe piața rusă. În schimb, primim zeci de solicitări de la firme care vor să iasă.”
Deși Vladimir Putin a cerut anterior guvernului să analizeze condițiile pentru revenirea firmelor occidentale, liderii ruși au început să arate tot mai clar că nu sunt dornici să le primească cu brațele deschise și că ar putea chiar bloca acest proces.
În mai, legislatorii ruși au propus o lege prin care companiile rusești să poată anula acordurile de răscumpărare cu firmele occidentale, în cazul în care acestea au fost încheiate înainte de invazia din 2022 și la un preț sub valoarea actuală a activelor.
Totodată, în Rusia se înregistrează o creștere a numărului de naționalizări, un semnal de alarmă pentru orice companie care ia în calcul o revenire. Un tribunal de arbitraj din Moscova a decis în această săptămână naționalizarea forțată a aeroportului Domodedovo — unul dintre cele mai mari din țară și cel mai valoros activ repus sub controlul statului până în prezent.