ANPC amendează cu aproape 100.000 de lei doi operatori economici din Sectorul 2. Inspectorii propun închiderea temporară a unităților

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
anpc
Sursa foto: Captură / ANPC

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din sectorul 2 al Capitalei au efectuat un control la Grădiniţa „The Nursery" şi la unitatea de catering Team Gastro Boutique SRL, iar în urma neregulilor constatate au propus închiderea temporară a unităţilor pe o perioadă de până la şase luni şi au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 97.000 de lei.

Potrivit Agerpres, controalele au fost efectuate în urma unor sesizări privind posibile cazuri de toxiinfecţie alimentară, având în vedere că un număr de 11 copii din 36 şi o educatoare din cadrul grădiniţei au prezentat simptome digestive după masa de prânz. Aceştia au fost preluaţi de echipaje SMURD şi transportaţi la unităţi medicale pentru investigaţii şi tratament de specialitate.

În urma neregulilor constante la Grădiniţa „The Nursery" administrată de operatorul economic SC Aanamaria Tătaru Nursery s-au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 40.000 lei, a fost decisă oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor constatate, dar a propus şi închiderea temporară a unităţii pe o perioadă de 0-6 luni, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Printre neregulile constatate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se numără:

  • sala de mese era amplasată la subsolul clădirii, comună cu cea a personalului, neadecvată ca spaţiu şi igienă;
  • lipsa frigiderului pentru păstrarea probelor alimentare, iar cele prelevate au fost în recipiente neconforme;
  • lipsa documentaţiei de conformitate şi a fişelor tehnice pentru alimente;
  • depozitare necontrolată a produselor alimentare şi a materialelor de curăţenie;
  • condiţii inadecvate de odihnă pentru copii: saltele uzate, rupte, fără protecţii, lipsă termometre ambientale;
  • lipsa autorizării ISU, cabinet medical şi triaj epidemiologic;
  • existenţa unui ansamblu de joacă (tobogan) neavizat, fără mentenanţă sau documentaţie tehnică;
  • lipsa meniului în conformitate cu Ordinul ANPC nr. 201/2022 privind structura meniului pentru unităţile de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar;
  • lipsă probe păstrate conform, pentru a se putea efectua recoltarea acestora.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor atrage atenţia că nerespectarea normelor de igienă, siguranţă alimentară şi protecţie a copiilor constituie abateri administrative grave. Aceste abateri pot pune în pericol sănătatea celor mici şi sunt sancţionate cu maximă severitate.
Se reaminteşte că operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul educaţional şi alimentar pentru minori au obligaţia de a respecta integral prevederile legale privind calitatea, trasabilitatea şi siguranţa alimentelor, precum şi condiţiile igienico-sanitare prevăzute de lege.
Siguranţa copiilor şi protejarea sănătăţii publice rămân priorităţi esenţiale pentru ANPC", transmit reprezentanții instituției.

Grădinița era aprovizionată cu alimente contaminate

În ceea ce priveşte unitatea de catering care asigura mesele copiilor din grădiniţa menţionată, comisarii au aplicat şase sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 57.000 lei, au decis oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor constatate şi au propus închiderea temporară a unităţii pentru o durată de până la 6 luni.

De asemenea, au dispus oprirea definitivă de la consum a 45 kg materie primă în valoare aproximativă de 5.000 lei.

Neregulile la Team Gastro Boutique SRL au vizat:

  • utilizarea de ustensile neprofesionale şi bureţi de sârmă pentru igienizare;
  • lipsa grafic preschimbare ulei (uleiul folosit pentru prăjirea alimentelor prezenta culoare schimbată, miros neplăcut (rânced), consistenţa modificată, cât şi resturi de alimente);
  • deşeuri colectate în recipiente fără capac;
  • materie primă şi produse culinare fără etichete de identificare, dată de expirare sau condiţii de păstrare;
  • modificări ale stării termice a materiei prime;
  • echipamente neigienizate (hote, cuptoare, friteuze, aragaz, paviment deteriorat);
    depozitare necorespunzătoare şi zone de rugină în lăzi frigorifice;
  • lipsa cântarului verificat metrologic;
  • lipsa implementării Ordinului ANPC nr. 201/2022 în meniul preparatelor;
  • transportul alimentelor efectuat cu vehicul neautorizat sanitar-veterinar (DSV);
  • lipsa registrului unic de control şi neprezentarea autorizaţiilor de funcţionare la momentul controlului;
  • lipsa probe produse, din preparatele culinare livrare către grădiniţa The Nursery.

Preşedintele ANPC s-a deplasat la Spitalul Clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu" pentru a verifica starea de sănătate a copiilor, aceştia prezentând deshidratare moderată. Cadrele medicale au recoltate probe de laborator pentru stabilirea eventualelor cauze, diagnosticare şi tratament.