ANPC descoperă bacterii în cuburile de gheață produse de McDonald's. Compania oprește temporar aparatura specifică

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
aparat gheata anpc
sursa foto: Facebook / Cristian Popescu Piedone

McDonald's va opri temporar utilizarea aparatelor de gheaţă din restaurantele sale din România pentru verificări suplimentare, după ce un control al ANPC a relevat numeroase probleme.

Anunţul vine după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dispus sancționarea operatorului economic Premier Restaurants SRL, care deține lanțul McDonald's în România, cu o amendă de 30.000 lei. Inspectorii au constatat, în urma prelevării analizelor microbiologice, cuburi de gheaţă contaminate cu enterococi intestinali şi bacterii coliforme.

„În urma controlului efectuat la data de 18 februarie 2025, au fost prelevate probe de cuburi de gheață în vederea determinării analizelor microbiologice. La data de 24 februarie 2025, Laboratorul ICA a emis Raportul de încercare nr. 11719502, prin care s-a detectat prezența enterococilor intestinali (valoare determinată 2,3 x 102 ufc/100ml), valoare ce depășește limita acceptată conform Ordonanței 7/2023, care impune o valoare de 0 ufc/100ml. De asemenea, valoarea determinată pentru bacteriile coliforme (considerate parametru indicator conform aceleași Ordonanțe) a fost de 2,7 x 102 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea admisă este de 0 ufc/100ml.

Contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali și coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheții contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecințe grave. În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL a fost sancționat cu o amendă de 30.000 lei și i-a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor constatate”, precizează reprezentanții ANPC.

Până la obținerea unor rapoarte care să confirme că gheața utilizată este sigură pentru consumul uman, se dispune oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheață la nivel național în restaurantele din cadrul lanțului fast-food.

Cum se apără McDonald's 

Compania susține că siguranța consumatorilor este prioritară, astfel că până la finalizarea anchetei, aparatele de gheață vor fi oprite la nivel național.

„Siguranţa şi calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald's. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în acelaşi timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din acelaşi lot de gheaţă, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheaţa produsă în aparatul de gheaţă al restaurantului este conformă.

Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE şi supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea şi siguranţa fiecărui produs oferit clienţilor noştri. Ca măsură suplimentară faţă de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătăţii pentru monitorizarea calităţii apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din ţară. Astfel, am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheaţă din restaurantele McDonald's din ţară, până la obţinerea acestor rezultate, pentru a ne asigura clienţii că totul este conform", se arată în declaraţia oficială a companiei.

Ce spune președintele ANPC

Preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a arătat că problema nu este la apa potabilă livrată ci la reţelele telescopice care nu au fost igienizate.

„Problema nu este la apa potabilă livrată, depinde de oraş, în cazul Bucureşti, mall Băneasa, de Apa Nova. Calitatea apei la intrarea în mall este zero, aşa cum trebuie să fie şi gheaţa şi apa potabilă, deoarece gheaţa este asimilată apei potabile. Problema este de la intrarea în mall a apei, în reţelele telescopice în care circulă, nu au fost igienizate, în special în food-urile care au maşini de gheaţă proprii", a precizat Popescu Piedone.

Contaminarea cuburilor de gheață se produce și din cauza lipsei de igienă, în special a neutilizării mănușilor când sunt manipulate la extragerea din mașina de producție. Bacteriile descoperite, precum enterococii intestinali şi coliformii, pun în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheţii contaminate în băuturi răcoritoare au consecinţe grave asupra organismului uman.

Urmează noi verificări și la alți operatori de profil din piață

Ca urmare a rezultatelor testelor de laborator efectuate pentru Premier, au fost prelevate noi eșantioane de gheață din unități de alimentație publică, precum:

  • Amrest Food SRL – Burger King
  • Art Burger SRL - Hesburger
  • Amrest Coffee SRL – Starbucks

Scopul principal al prelevării acestor eșantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezența microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi și Escherichia coli.