ANSVSA anunță controale premergătoare Sărbătorilor Pascale. În ce perioadă se vor desfășura

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
ansvsa
Sursa: Facebook / Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va desfăşura, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel naţional pentru a preveni riscurile de toxiinfecţii alimentare şi a garanta siguranţa alimentelor destinate consumatorilor.

Potrivit Agerpres, verificările vor fi realizate de către medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).

Controalele vizează:

  • verificarea respectării normelor de siguranţă alimentară în pieţe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unităţi de tranşare, procesare şi depozitare a alimentelor, precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.),
  • monitorizarea circulaţiei şi sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală şi siguranţă alimentară,
  • transportul şi comercializarea produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, peşte etc.).

Acţiunile de control vor avea loc în perioada 19 martie - 19 aprilie 2025 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice şi Ortodoxe), timp în care la sediile DSVSA şi CSVSAO va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

„Pentru eficienţă, ANSVSA va colabora cu instituţii locale şi naţionale (Primării, Consilii Judeţene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acţiuni comune de inspecţie şi control. În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activităţii unităţii, aplicarea de sancţiuni şi confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică. ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziţioneze produse alimentare doar din surse autorizate şi să verifice marcajele de conformitate pentru siguranţa lor alimentară", transmite Autoritatea.

Consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranţa alimentelor la numerele de telefon afişate la sediile acestor instituţii şi pe site-urile oficiale la nivel de județ ale DSVSA.

Reguli stricte sunt aplicate şi pentru alte produse tradiţionale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc., acestea urmând să fie comercializate doar în spaţii autorizate şi sub supraveghere sanitar-veterinară, fiind ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.