Ce avere deține oligarhul basarabean Vladimir Plahotniuc. Omul care a dat „jaful secolului” este putred de bogat

Cândva un reputat politician de stânga și apreciat filantrop în țara de peste Prut, Vladimir Plahotniuc a fost reținut cu mandat internațional de poliția elenă la Atena, după mai bine de șase ani de fugă pentru infracțiuni economice.
La momentul plecării din Republica Moldova, Plahotniuc era cercetat într-un dosar privind devalizarea celor mai importante trei instituții financiare ale țării. Clasificat drept „jaful secolului”, procesul de subtilizare al fondurilor s-a petrecut în perioada 2012-2014, iar prejudiciul creat atunci era de aproximativ 14 miliarde de lei moldovenești, echivalentul a circa 800 de milioane de dolari.
Printr-o rețea vastă de politicieni, funcționari bancari și oameni de afaceri, sistemul corupt implementat de deputatul și președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc a funcționat o perioadă.
Practic, schema de tip carusel funcționa astfel: băncile se împrumutau între ele, apoi acordau creditele unor companii rusești iar banii în final ajungeau la firme fantomă din Hong-Kong, pentru a putea ascunde adevărații proprietari ai activelor.
Însă viața fostului deputat basarabean e plină de controverse: de la identitatea falsă acordată copiilor săi pentru a studia în România până la modul în care a devenit unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova.
Cine este Vladimir Plahotniuc
Născut în 1966 la Pitușca într-o familie cu origini ucrainene, Plahotniuc și-a finalizat în anii '90 studiile cu o diplomă de inginer la Universitatea Tehnică din Chișinău. Ulterior, cu spirit de oportunist, Vladimir a ocupat funcția de economist în cadrul unor întreprinderi mixte de stat, care au culminat cu ocuparea posturilor de director la Petrom Moldova și președinte în Consiliul de Administrație a Victoriabank, una dintre cele mai importante bănci de peste Prut.
După ce și-a făcut legături cu mediul de afaceri datorită credibilității dobândite în sistemul bancar, în 2010 intră în politică, sub ocrotirea președintelui Republicii, Vladimir Voronin, care l-a propulsat în cariera de demnitar.
Cu un venit estimat la 160.000 de dolari anual, averea lui Plahotniuc era cotată în urmă cu 15 ani la peste 300 de milioane de dolari, fiind primul într-un top al deputaților basarabeni. Banii obținuți ar fi provenit din multiple afaceri realizate prin firmele sale din domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, mediatic și imobiliar.
În continuare, familia Plahotniuc este considerată una dintre cele mai bogate din Republica Moldova, având în vedere veniturile obținute de Vladimir în perioada sa de glorie. Deși influența sa politică a dispărut, rămâne de văzut cum va plăti pentru fraudele comise.