Ministrul Economiei: „Intervenim acum pentru Salina Praid.” Câți bani sunt necesari

Ministrul Economiei Bogdan Ivan afirmă, sâmbătă, după ce a fost la Salina Praid, grav afectată de inundaţii, că autorităţile intervin pentru ca salina să revină cât mai rapid în circuitul turistic şi economic.
„Intervenim ACUM pentru ca Salina Praid să revină cât mai rapid în circuitul turistic și economic! Am fost la fața locului, la viitura care a afectat Salina Praid. Este un moment critic, deci intervenim cu măsuri clare, finanțare urgentă și o planificare clară”, a scris ministrul, sâmbătă, pe Facebook.
Potrivit acestuia, de la începutul anului, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT) a aprobat mai multe intervenții:
- 2,2 milioane lei pentru repararea geomembranei amplasate în 2024;
- 10 milioane lei pentru regularizarea și betonarea a 1.375 metri liniari din albia râului Corund. Lucrare licitată în luna martie și cu lucrări de urgență începute în 5 mai;
- 1 milion lei pentru studiul deschiderii unei albii secundare de 270 metri.
„Pentru oamenii din zonă, Salina Praid nu este doar un obiectiv economic, ci o parte esențială din viața de zi cu zi. Suntem alături de comunitatea din Praid. Intervenim cu responsabilitate și urgență, pentru ca activitatea să fie reluată rapid și în deplină siguranță”, a conchis Ivan.
Vineri seară, Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului au anunțat că vor emite o Hotărâre de Guvern (HG) prin care se va stabili o investiţie de urgenţă estimată la 300 de milioane de lei pentru a rezolva situaţia de fond la Salina Praid.
„Estimarea noastră în momentul de faţă este de aproximativ 300 milioane de lei ca şi necesar pentru a rezolva problema. O să intrăm în cel mai scurt timp cu această hotărâre de guvern pentru a ne asigura că va avea capabilitatea de a nu mai pune în pericol mina”, a transmis ministrul Economiei.
Soluţiile care se pot lua în prezent vizează alocarea banilor prin HG pentru efectuarea lucrărilor de deviere a râului Corund şi eliberarea cele şapte inele subterane ale minei Praid, pentru a putea fi accesibilă în continuare.
Problema inundațiilor nu este nouă. Anul trecut la jumătatea lunii mai, pe fondul precipitațiilor abundente, s-a constatat pătrunderea în subteran a apei provenite din râul Corund. Timp de o lună, activitatea turistică și comercială din mină a fost închisă.