Plafonarea tarifelor RCA expiră la 1 iulie. Ce spune ASF despre evoluția prețurilor

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
prelungire rca
Sursa foto: profimediaimages.ro

Plafonarea tarifelor pentru polițele de răspundere civilă auto (RCA) expiră la 1 iulie. Deși șoferii se așteaptă la noi scumpiri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, pentru Digi24, că „nu vor exista creșteri semnificative sau de zeci de procente”.

Plafonarea tarifelor la RCA a fost introdusă ca răspuns la creșterile accelerate de prețuri din sectorul asigurărilor auto. Potrivit ASF, „mecanismul de plafonare s-a dovedit eficient, iar societățile de asigurări s-au încadrat în limitele stabilite de hotărârea de guvern”. 

„Creșterile de prețuri, acolo unde au existat, au fost punctuale și justificate de factori obiectivi.  În analiza sa, ASF nu a identificat comportamente speculative sau neconforme. Prima medie a înregistrat, pe parcursul a doi ani (T1 2025 vs T1 2023), o creștere de 18%, din care un procent de 6,8% a reprezentat ajustarea tarifelor de primă cu rata anuală a inflației, conform prevederilor legale”, a transmis Autoritatea, pentru Digi24.

Vezi și Facturile la energie după 1 iulie: ce se întâmplă după expirarea plafonării prețurilor și cât vor plăti românii la curent

Tarifele după 1 iulie

Piața RCA este stabilă în prezent, afirmă ASF, iar „parametrii tehnici și financiari nu indică premisele unei creșteri majore, semnificative de prețuri după 1 iulie”. 

„Chiar dacă modificarea legii RCA ar fi sprijinit suplimentar această redresare, măsurile deja implementate și rezultatele din ultimii ani au atins efectul scontat și anume normalizarea pieței”, au declarat reprezentanții ASF.

„Totuși, actualizarea se va face diferențiat, în funcție de segmente, și va reflecta doar evoluții obiective cum ar fi valoarea medie a daunelor sau eventuale creșteri ale costurilor de distribuție. Mai mult, cel puțin trei societăți de asigurare și-au actualizat recent tarifele și nu au motive să opereze modificări. 

Nu vor exista creșteri semnificative sau de zeci de procente. Tarifele oferite consumatorilor trebuie să fie juste și să ofere stabilitate și sustenabilitate atât asigurătorilor, cât și, implicit, întregii piețe al riscului și să nu devină o povară nejustificată pentru consumatori. Obiectivul ASF rămâne menținerea unui echilibru între stabilitatea financiară a pieței și protejarea consumatorilor în contextul acestei tranziții temporare”, conchide Autoritatea de Supraveghere Financiară.