Comisia Europeană a suspendat banii României din PNRR: A blocat 869 milioane de euro din cererea 3

Comisia Europeană a aprobat plata sumei de 1,279 miliarde euro din cererea de plată 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă 869 milioane de euro rămân suspendate, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. România are trei jaloane neîndeplinite, iar termenul de soluționare este 28 noiembrie 2025.
„În cursul zilei de miercuri, Comisia Europeană a emis decizia 3.847 din 28 mai 2025 prin care a aprobat în legătură cu cererea de plată numărul 3 plata sumei de 1,279 miliarde euro, din care componenta de grant este 622 milioane de euro, iar cea de împrumut este de 657 milioane de euro. Prin aceeași decizie, Comisia Europeană a decis suspendarea sumei de 869 milioane de euro, din care componenta de grant este de 814 milioane de euro și cea de împrumut este de 55 milioane de euro este componenta de împrumut”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă pe care a susținut-o, vineri, la Palatul Victoria.
Astfel, România are la dispoziție 6 luni pentru a rezolva jaloanele din PNRR, respectiv pentru a debloca suma de 869 milioane euro. Trei jaloane sunt suspendate.
Primul este legat de operaționalizarea Autorității de Monitorizare a Indicatorilor de Performanță a Întreprinderilor Publice (AMEPIP), pentru care sunt suspendate 330 de milioane de euro.
„Urmează ca, până la 28 noiembrie 2025, să soluționăm acest jalon 240, respectiv să fie numită conducerea AMEPIP, după criteriile, respectiv standardele pe care le impune Comisia Europeană. Procedura este în derulare la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Termenul pentru depunerea candidaturilor în vederea selectării comisiei care va evalua candidații la funcțiile de conducere din cadrul AMEPIP este data de 11 iunie”, a explicat Boloș.
Apoi, al doilea jalon este cel în legătură cu administratorii de companii de la Ministerul Energiei, fiind vorba de 43 de administratori care în prezent sunt revocați. Suma suspendată este de 227 milioane de euro.
„Suntem în următoarea situație: proceduri reluate pentru desemnarea administratorilor la opt companii Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, Oil Terminal, CONPET, CE Oltenia, Midia Green Energy și CNCIR. Acestea sunt cele opt companii unde procedurile au fost reluate. Cele care sunt nereluate sunt la Societatea de Administrare a Participațiilor în Domeniul Energiei (SAPE), Electrocentrale Craiova, Eurotest, Radioactiv Măgurele și Institutul nostru de Resurse Minerale în domeniul Energiei, unde procedurile încă sunt nerulate. Termenul pentru ca noii administratori să fie numiți este, de asemenea, data de 28 noiembrie 2025”, a mai explicat acesta.
Cel de-al treilea este jalonul 215 privind pensii speciale, unde sunt suspendate 231 milioane de euro.
„Pentru componenta de pensii speciale, jalonul 215 sunt suspendați 231 de milioane de euro. În prezent, proiectul de act normativ care privește componenta de echitate în domeniul pensiilor speciale pentru magistrați este trecut de dezbaterile în comisiile Senatului României și are două prevederi importante, respectiv creșterea progresivă a vârstei de pensionare până la 65 de ani, respectiv până în anul 2045, iar baza de calcul pentru ceea ce înseamnă determinarea cuantumului pensiilor speciale a rămas, cel puțin deocamdată să vedem ce se va mai modifica la dezbaterile în plen în Senat, la 85% din veniturile nete”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.