Americanii spun că aplicația TikTok este diferită după ridicarea interdicției. „Oare mă cenzurează?”

Utilizatorii TikTok din SUA, care vedeau anterior platforma drept un simbol al libertății de exprimare, spun că observă semne de cenzură după ce aplicația, deținută de compania chineză ByteDance, a fost reactivată printr-un ordin executiv al președintelui Donald Trump.
Amintim că TikTok a fost retrasă din magazinele de aplicații mobile și a dispărut temporar sâmbătă, în ajunul termenului limită al unei legi federale care interzice aplicația în SUA, cu excepția cazului în care ar fi fost vândută unei companii americane. Aplicația a revenit pentru utilizatorii existenți la aproximativ 12 ore după aceea, după ce președintele Donald Trump a declarat că va semna un ordin executiv care va amâna interdicția, dar nu a revenit, însă, în magazinele de aplicații. Astfel, cei care au șters sau nu au instalat niciodată TikTok nu pot să descarce aplicația.
Utilizatorii spun că acum văd mai puține transmisii live și că unele activități sunt eliminate sau raportate mai des pentru încălcarea regulilor comunității, inclusiv comportamente care anterior erau permise.
„Politicile și algoritmii noștri nu s-au schimbat în acest weekend”, a declarat TikTok într-un comunicat pentru Reuters. „Lucrăm din greu să aducem operațiunile noastre din SUA la normal și anticipăm o instabilitate temporară pe măsură ce readucem serviciile, ceea ce ar putea afecta funcțiile TikTok sau accesul utilizatorilor în aplicație.”
Cu toate acestea, unii utilizatori spun că observă acum mai multă moderare a conținutului, precum rezultate de căutare limitate, avertismente despre dezinformare și îndemnuri pentru verificarea surselor.
Unii au susținut că TikTok elimină comentarii care folosesc expresii precum „Free Palestine” și „Free Luigi” (o referire la Luigi Mangione, acuzat de uciderea unui executiv UnitedHealth), care anterior erau permise. TikTok a declarat că nu permite conținut care promovează persoane violente pe platformă.
Luni, Trump a semnat un ordin executiv care, potrivit acestuia, vizează restaurarea libertății de exprimare și eliminarea cenzurii, referindu-se în special la platformele de social media.
Trump a declarat marți că este deschis ideii ca Musk, un aliat apropiat al președintelui și implicat în inițiative de eficiență guvernamentală, să cumpere TikTok, dacă acesta dorește.