Uniunea Europeană lansează cel mai mare parteneriat public-privat din lume în domeniul inteligenței artificiale

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat marţi, în cadrul Summitului de acţiune privind inteligenţa artificială (IA) de la Paris, InvestAI, o iniţiativă de mobilizare a 200 de miliarde de euro pentru investiţii în domeniu.
Această infrastructură IA de mari dimensiuni este necesară pentru a permite dezvoltarea tehnologiei şi pentru a face din Europa un competitor redutabil, notează Comisia Europeană.
„IA ne va îmbunătăţi asistenţa medicală, va stimula cercetarea şi inovarea şi ne va stimula competitivitatea. Dorim ca IA să fie o forţă a binelui şi a creşterii. Facem acest lucru prin propria noastră abordare europeană, bazată pe deschidere, cooperare şi talent excelent.
Împreună cu statele noastre membre şi cu partenerii noştri, vom mobiliza capital fără precedent prin intermediul InvestAI pentru gigafabricile europene din domeniul IA. Acest parteneriat public-privat unic, asemănător unui CERN pentru IA, va permite tuturor oamenilor de ştiinţă şi întreprinderilor noastre să dezvolte cele mai avansate modele foarte mari, necesare pentru a face din Europa un continent al IA", a declarat Ursula von der Leyen.
Fondul InvestAI al UE va finanţa patru viitoare gigafabrici care vor fi localizate în țările membre.
Cum funcționează programul
Noile gigafabrici vor fi specializate în formarea celor mai complexe modele de IA, care necesită o infrastructură informatică extinsă pentru progrese în domenii specifice, cum ar fi medicina sau ştiinţa. Gigafabricile vor avea aproximativ 100.000 de cipuri AI de ultimă generaţie, de aproximativ patru ori mai mult decât fabricile AI înfiinţate în prezent.
Gigafabricile finanţate prin InvestAI vor fi parte din cel mai mare parteneriat public-privat din lume pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale.
Finanţarea iniţială a Comisiei pentru InvestAI va proveni din programele de finanţare existente ale UE care au o componentă digitală, cum ar fi programul Europa digitală şi Orizont Europa, precum şi InvestEU. Statele membre pot contribui, de asemenea, prin programarea fondurilor din pachetele lor de coeziune.