AIE: Poluarea atmosferică este tot mai pregnantă. Emisiile de metan provenite din producția industrială ating niveluri record

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
poluare industriala metan
sursa: gettyimages.com/

Emisiile de metan asociate sectorului industrial au atins niveluri record în 2024, indică un raport publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), care avertizează asupra consecințelor negative ale acestei evoluții.

Anul trecut, producţia record din industria combustibililor fosili (gaze, petrol, cărbune) a fost responsabilă pentru eliberarea în atmosferă a peste 120 de milioane de tone de metan. Invizibil şi inodor, metanul, al doilea cel mai important gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2), este un gaz natural emis din gazoducte şi mine de cărbune, dar şi de vacile din ferme şi depozitele de deşeuri.

Cu o putere mult mai mare de încălzire comparativ cu CO2, metanul este responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală, însă are o durată de viaţă mai scurtă. Prin urmare, constituie o pârghie prioritară pentru o reducere rapidă a emisiilor, arată raportul AIE.

„Angajamentele actuale ale companiilor şi ţărilor în materie de reducere a emisiilor de metan acoperă 80% din producţia globală de petrol şi gaze. Însă, în prezent, doar aproximativ 5% din această producţie respectă în mod verificabil un standard de emisii aproape de zero", susțin reprezentanții agenției.

Aproximativ 580 de milioane de tone de metan sunt eliberate în fiecare an, 60% fiind atribuite activităţilor umane şi aproape o treime zonelor umede naturale. Sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ o treime din emisiile antropogene de metan, din cauza scurgerilor produse în timpul extracţiei şi producţiei, dar şi transportului.