Asociația Prosumatorilor acuză Transelectrica că a încasat 18 milioane de euro pentru un serviciu neprestat. Reacția companiei

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) susține că Transelectrica ar fi încasat, anul trecut, aproape 18 milioane de euro de la consumatorii de energie electrică pentru un serviciu pe care nu l-a prestat efectiv. Ca răspuns, compania transmite că funcționează în limitele cadrului tarifar stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Concret, APCE spune că Transelectrica a aplicat tarife de transport de energie asupra unei cantități de 1,2 TWh furnizată de către prosumatorii din România, deși electricitatea produsă de aceștia nu circulă prin rețeaua de înaltă tensiune gestionată de companie, ci doar prin rețeaua de joasă și medie tensiune.
„Conform datelor oficiale primite de Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) de la ANRE, în 2024 prosumatorii casnici și industriali din România au injectat în rețelele locale un exces de 1,2 miliarde kWh de energie electrică (1,2 TWh). Această energie a fost consumată local, în proximitatea producerii, prin rețelele operatorilor de distribuție, fără a ajunge în rețeaua de înaltă tensiune a Transelectrica”, arată asociația.
Conform reglementărilor ANRE, compania a perceput tuturor consumatorilor următoarele tarife pentru energia electrică furnizată local de către prosumatori:
- TG (tarif de introducere în rețea): ~4 lei/MWh
- TL (tarif de extragere din rețea): ~27,72 lei/MWh
- TSS (servicii de sistem): ~12,84 lei/MWh
- Tarif mediu de transport: 31,67 lei/MWh
„Dacă în 2024 prosumatorii au produs 1,2 TWh, în 2025 estimăm că această cifră va depăși 2 TWh, în timp ce tarifele practicate de Transelectrica au crescut cu aproximativ 8% în 2025, ceea ce va duce la încasări necuvenite de peste 35 milioane de euro”, mai transmite APCE.
Reacția Transelectrica
Într-un comunicat de luni, Transelectrica respinge acuzațiile, calificându-le drept „tendențioase” și „potențial înșelătoare pentru opinia publică”.
Compania precizează că toate veniturile sale sunt reglementate de ANRE, iar tarifele percepute acoperă costurile justificate pentru funcționarea și întreținerea rețelei de transport. Transelectrica subliniază că prosumatorii cu instalații sub 5 MW nu plătesc tarife de transport și nici tarife pentru serviciile de sistem pentru energia livrată.
Mesajul companiei:
„Având în vedere comunicatul de presã intitulat „Transelectrica: 18 milioane de euro încasate necuvenit în 2024", publicat de Asociația Prosumatorilor și Consumatorilor de Energie și conținând afirmații tendențioase, cu potențialul de a induce în eroare opinia publică și de a afecta în mod nejustificat imaginea Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, considerăm necesară prezentarea unor clarificări esențiale, în spiritul transparenței și al unei informări corecte:
1. În conformitate cu prevederile legii, veniturile Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA sunt reglementate și controlate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituție care aprobă tarifele practicate de Transelectrica pentru transportul energiei electrice și pentru achiziția serviciilor de sistem. În ceea ce privește tariful pentru transportul energiei electrice, criteriul de dimensionare a tarifului este acoperirea costurilor necesare pentru dezvoltarea, întreținerea și exploatarea rețelei de transport al energiei electrice cu care este prestat serviciul public de transport al energiei electrice. În ceea ce privește tariful pentru achiziția serviciilor de sistem, criteriul de dimensionare a tarifului este acoperirea costurilor cu achiziția de la furnizori terți autorizați (producători de energie electricã, instalații de stocare a energiei electrice, consumatori de energie electrică comandabili) a serviciilor de sistem necesare pentru buna și sigura funcționare a Sistemului Electroenergetic Național.
2. Prosumatorii nu plătesc tarife cãtre Transelectrica pentru energia electricã livratã în rețea. Prevederile art. 2 din Ordinul ANRE nr. 132/2022 stabilesc aplicarea tarifului de transport componenta de introducere a energiei electrice în rețea (TG), producătorilor de energie electricã doar pentru energia electrica livrată în rețelele electrice publice din centralele electrice cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW. Astfel, prosumatorii – care se situează sub pragul de 5 MW stabilit în reglementarea ANRE – nu plătesc tarif de transport pentru energia electricã livrată în rețea. De asemenea, tariful pentru achiziția serviciilor de sistem nu este aplicat la energia electrică livrată în rețea, indiferent de capacitatea instalată a producãtorului de energie electrică.
Conform art. 2), Ordinul ANRE nr. 132 din 19 octombrie 2022 privind aprobarea Contractului-cadru pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice și a serviciului de sistem, 'Operatorul de transport și de sistem încheie contracte pe baza contractului-cadru prevăzut la art. 1 cu următorii beneficiari:
a) producători de energie electrică, cu sau fără instalații de stocare, pentru energia electrică livrată din centralele electrice cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW racordate la rețeaua electrică de transport și la rețeaua electrică de distribuție, la care aplică tariful pentru serviciul de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețea (TG);
b) operatori de distribuție, pentru energia electrică aferentă consumului propriu tehnologic, la care aplică tariful pentru serviciul de transport – componenta de extragere a energiei electrice din rețea (TL) și tariful pentru serviciul de sistem;
c) furnizori de energie electrică, pentru energia electrică vândută clienților finali, la care aplică tariful pentru serviciul de transport – componenta de extragere a energiei electrice din rețea (TL) și tariful pentru serviciul de sistem;
d) clienți finali, care contractează direct serviciul de transport, pentru energia electrică aferentă consumului propriu, la care aplică tariful pentru serviciul de transport – componenta de extragere a energiei electrice din rețea (TL) și tariful pentru serviciul de sistem.'
3. Tariful de transport – componenta de extragere a energiei electrice din rețea (TL) este facturat de Transelectrica furnizorilor de energie electrică. Furnizorii de energie electrică includ tariful de transport TL în factura pe care o emit clienților finali corespunzãtor consumului de energie electricã al acestora. Acest circuit de facturare este stabilit de cadrul de reglementare emis de ANRE.
4. Prin modalitatea de stabilire a tarifului de transport și a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem, baza de colectare a acestor tarife – stabilită de reglementările ANRE – nu conduce la realizarea unor venituri sau profituri excedentare de cãtre Transelectrica. Criteriul de referință la stabilirea de către ANRE a veniturilor Transelectrica este acoperirea costurilor justificate care sunt necesare pentru prestarea serviciului public de transport al energiei electrice și a serviciului public de sistem în condițiile stabilite în lege și în standardul de performanță al serviciilor publice de transport și de sistem ale energiei electrice. Eventuale surplusuri sau deficite de venit raportate la nivelul de venit stabilit de ANRE pe baza criteriului menționat anterior, provenite din diferențe în plus sau în minus între volumele tarifabile de energie electrică realizate față de cele prognozate care au stat la baza tarifelor aprobate, au caracter temporar și sunt compensate printr-un mecanism de regularizare stabilit de reglementãrile ANRE.
În concluzie, CNTEE Transelectrica SA funcționeazã în limitele cadrului tarifar stabilite de ANRE.”