Austria vrea să își reducă dependența energetică de Rusia. Viena subvenționează investițiile în energia geotermală

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
centrala geotermala
sursa: profimediaimages.ro/

Guvernul austriac pregăteşte un pachet de stimulente pentru companiile care fac investiții și dezvoltă energia geotermală, o resursă inepuizabilă, dar neexploatată suficient în prezent.

Energia geotermală este o sursă abundentă de energie, utilizată adesea pe post de agent termic pentru încălzirea locuințelor. Însă costurile mari pentru foraje pot deseori depăşi profiturile viitoare, mai ales dacă proiectul eşuează, iar acest fapt a ținut pe loc dezvoltarea sectorului.

„Noul Guvern de la Viena este în mijlocul procesului de elaborare a măsurilor de finanţare care să ajute firmele să reducă cheltuielile de dezvoltare şi riscurile cu forajele pentru proiecte geotermale”, informează Ministerul austriac al Infrastructurii, potrivit Bloomberg.

Progresele cu tehnologia geotermală permit deja companiilor miniere să foreze mai repede şi mai adânc. În timp ce puţuri de mică adâncime sunt folosite de secole pentru a a încălzi case şi băi termale, noile tehnologii pot genera puţuri cu o adâncime de peste cinci kilometri, de unde pot fi accesate ape cu temperaturi de peste 200 de grade Celsius, o căldură suficientă pentru a desfășura activități industriale.

Agenţia Internaţională a Energiei susține că, în comparaţie cu alte surse regenerabile, potenţialul energiei geotermale pentru producţia de electricitate este foarte mare, având în vedere că nu este dependentă de fenomenele meteo și este disponibilă tot timpul anului.

Eforturile Austriei de a accelera dezvoltarea energiei geotermale au devenit mai importante pe măsură ce Viena caută alternative la gazele ruseşti pe care s-a bazat mult timp. Pentru a găsi un înlocuitor, Guvernul austriac vrea să reducă o parte din costurile mari necesare în avans cu studiile geologice şi forajele de testare.