Cresc tarifele de distribuție a gazelor naturale. Impactul asupra consumatorilor

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a actualizat, miercuri, tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale, fiind acum, în medie, cu 0,005 lei/kWh mai mari decât cele practicate pentru perioada iulie 2024 – iulie 2025. Acestea se vor aplica începând cu 1 iulie 2025.
„ANRE subliniază că modificarea tarifelor de distribuție este rezultatul contextului economic și investițional actual, nu al unei dorințe de a crește povara financiară asupra consumatorilor”, transmite instituția.
Principalii factori care au determinat această ajustare sunt inflația prognozată pentru 2025, de circa 4,3%, scăderea volumului de gaze naturale distribuite și introducerea impozitului pe construcții speciale, ca urmare a modificării Codului Fiscal, „care generează costuri suplimentare pentru operatorii de distribuție a gazelor naturale”.
„Tarifele de distribuție au fost ajustate astfel încât operatorii să poată acoperi și aceste noi obligații fiscale, menținând totodată sustenabilitatea financiară a serviciului”, precizează ANRE.
De asemenea, s-a ținut cont și de investițiile realizate în 2024 de către operatorii de distribuție, atât pentru racordarea noilor consumatori la rețeaua de gaze naturale, cât și pentru extinderea și modernizarea sistemelor de distribuție în zonele concesionate.
„Ținând seama la stabilirea tarifelor de influența acestor factori, ANRE se asigură că operatorii de distribuție își pot continua activitatea în condiții normale, investind în infrastructură și calitatea serviciilor, fără a compromite stabilitatea pe termen lung a rețelelor de gaze naturale”, mai precizează instituția.
Impactul asupra consumatorilor
Pentru consumatorii casnici, impactul în facturi va fi unul redus, spune ANRE, datorită caracterului moderat al ajustării tarifare.
„De exemplu, pentru un client casnic care locuiește într-un apartament cu centrală de încălzire pe gaze, care are un consum anual total de aproximativ 5 MWh, valoarea facturii de gaze ar putea crește cu circa 2 lei pe lună, prețul facturat neputând depăși prețul plafonat aplicat în prezent consumatorilor finali de gaze naturale, conform legislației în vigoare.
Consumatorii finali sunt în continuare protejați de plafonarea prețului final la gaze naturale până la data de 31 martie 2026, aceasta însemnând că, în practică, în nicio factură prețul facturat nu va depăși prețul plafonat existent, chiar și după aplicarea noilor tarife de distribuție. Cu alte cuvinte, ajustarea tarifelor de distribuție nu va aduce costuri suplimentare generate de prețuri peste plafonul stabilit, astfel că populația va continua să beneficieze de protecție față de creșteri bruște ale prețurilor gazelor naturale”, mai transmite instituția.
ANRE mai menționează că, prin aprobarea acestor tarife de distribuție, urmărește în mod direct asigurarea unui echilibru între recunoașterea costurilor operatorilor și protejarea consumatorilor.
„Pe de o parte, operatorii de distribuție trebuie să își acopere costurile operaționale (cum ar fi mentenanța rețelelor, cheltuielile cu personalul și achiziția de materiale) și costurile de capital (legate de investițiile în infrastructură și extinderea rețelei). Pe de altă parte, ANRE are misiunea de a se asigura că aceste costuri sunt justificate și eficiente, astfel încât consumatorii să nu plătească mai mult decât este necesar pentru un serviciu sigur”.