Firmele europene de utilități au investit masiv în energia eoliană. Acum caută soluții în perioadele fără vânt

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
turbine eoliene
Sursa: profimediaimages.ro

După ce au cheltuit aproximativ 380 de miliarde de dolari în ultimul deceniu pentru a dubla capacităţile de producţie a energiei eoliene în Europa, acum firmele de utilităţi își îndreaptă atenția spre soluții alternative pentru a mai amortiza din pierderi, pe fondul reducerii vitezei vântului.

Datele arată că viteza vântului în Europa în perioada februarie-aprilie 2025 a înregistrat cel mai sever declin de după 1940, relatează Bloomberg. În consecinţă, firmele de utilităţi se îndreaptă spre piaţa derivatelor meteo, unde pot încheia mai multe contracte de tip „hedging" pentru vara acestui an.

„Indiferent cât de multe turbine eoliene ridici, producţia reală de electricitate va fi dictată de cât de mult bate vântul”, apreciază specialiștii.

Operatorii de parcuri eoliene cumpără contracte care le oferă protecţie împotriva perioadelor cu vânt sub aşteptări. Dacă o companie de utilităţi se aşteaptă să producă o anumită cantitate de terawaţi-oră de energie eoliană într-o anumită perioadă, dar nu reuşeşte să îşi atingă ţintele din cauza unor viteze insuficiente ale vântului, firma va primi despăgubiri de la o contraparte.

Derivatele meteo există de mai multe decenii pentru a oferi protecţie împotriva unor evoluţii meteo negative. Astfel de produse sunt obişnuite în alte domenii, de la agricultură şi până la evenimente sportive, călătorii şi divertisment.

Însă, în timp ce majoritatea pieţelor de materii prime şi energie au devenit mai transparente în ultimele decenii, ca urmare a presiunilor organismelor de reglementare, piaţa derivatelor meteo a rămas opacă. Nu există date disponibile cu privire la cât de răspândit este hedging-ul pe vânt şi firmele care activează pe această piaţă nu au oferit detalii.

Cei mai mari producători de energie eoliană din regiune ar putea pierde zeci de milioane de euro din cauza perioadelor prelungite cu viteze reduse ale vântului.