Ministrul Energiei: „Închiderea celor 1.755 MW de capacitate pe cărbune, prevăzută în PNRR pentru 1 ianuarie 2026, nu este fezabilă”

Redacția Digi Economic Data publicării:
plafonare energie
sursa: shutterstock.com/

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marți că România nu poate respecta termenul de 1 ianuarie 2026 pentru închiderea celor 1.755 MW de capacitate pe cărbune, așa cum este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în lipsa unor capacități alternative de producție energetică.

„Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Am subliniat că, fără capacități noi de producție în bandă, această măsură ar vulnerabiliza sistemul energetic național, mai ales în perioada de iarnă”, a scris Burduja pe Facebook, în urma unei întâlniri bilaterale cu comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen.

Ministrul a subliniat că România a înregistrat deja o reducere de 77% a emisiilor de gaze cu efect de seră – cel mai bun rezultat din Uniunea Europeană – și își păstrează angajamentul de a renunța complet la cărbune până în 2032. „Dar nu poate face asta fără să aibă capacități echivalente puse în funcțiune.”

„Am văzut cu toții ce s-a întâmplat recent în Spania. România nu poate accepta vulnerabilizarea sistemului său energetic național, au atât mai mult cu cât închiderea grupurilor Complexului Energetic Oltenia nu ar rezolva, practic, nimic — am fi nevoiți să apelăm la și mai multe importuri, din Serbia, Bulgaria etc., iar energia produsă acolo este bazată și pe cărbune. Și este și foarte scumpă. 

(...) Grupurile pe gaz, care ar trebui să le înlocuiască pe cele pe cărbune, sunt în licitație, după multiple încercări nereușite, pentru că prețul turbinelor pe gaz a explodat în ultimii doi ani. De aceea, Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR și amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune. Este dreptul României, ca stat membru, să ceară această renegociere, în baza unor factori obiectivi, care nu au fost în controlul României”, a mai scris ministrul.