Economist: „Toată lumea va avea de suferit. Vom avea creșteri de prețuri foarte mari în perioada următoare”

G.C. Data publicării:
economia romaneasca
sursa: shutterstock.com/

România intră într-o perioadă economică tensionată, marcată de creșteri masive de prețuri, incertitudine fiscală și riscuri majore în ceea ce privește sustenabilitatea bugetară. Economistul Adrian Negrescu a avertizat, într-o declarație pentru Digi24, că efectele liberalizării pieței de energie, dublate de lipsa predictibilității în ceea ce privește prețurile și veniturile la buget, vor lovi dur mai ales categoriile vulnerabile.

„Aproape toată lumea va avea de suferit. Pe de-o parte, din cauza creșterilor de tarife la energie – și, probabil, în curând și la gaze – precum și a scumpirii carburanților, foarte posibilă în zilele următoare… Toate aceste evoluții vor turna, efectiv, gaz pe focul inflației, vom avea prețuri foarte mari în perioada următoare, care vor afecta puterea de cumpărare, în special în rândul pensionarilor și al celor cu salarii mici. Acolo va fi cea mai mare problemă”, avertizează economistul.

Plafonarea prețurilor la energie electrică a expirat marți și, potrivit ofertelor publicate de furnizori, prețurile la electricitate sunt, în medie, de aproximativ două ori mai mari decât cele plafonate. Se remarcă, astfel, prețuri de piață de 1,5-1,6 lei/kWh, față de 0,68 – 0,80 lei/kWh până la 1 iulie. 

Pentru consumatorii vulnerabili, Guvernul a aprobat o nouă schemă de ajutor la plata facturilor de energie: aceștia vor primi vouchere energetice în valoare de 50 de lei. Voucherele se acordă pentru persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1940 lei și pentru familiile cu un venit net lunar/membru de familie de maximum 1784 lei.

„Din punctul meu de vedere, liberalizarea pieței de energie este sub semnul întrebării. Pentru ca oamenii să poată beneficia de acel ajutor de 50 de lei din partea statului, vor trebui să depună cereri fie la Poșta Română, fie la primărie sau online, pe o viitoare aplicație dezvoltată de STS… milioane de cereri care trebuie procesate și vă dați seama cât va dura să primească oamenii acest ajutor din partea statului.

Legat de prețuri, și acolo e un mare semn de întrebare, pentru că, cel puțin, la noile contracte, companii precum Hidroelectrica, companie de stat, nu mai garantează prețul din contract pentru un an de zile, adică pentru toată durata contractului, putând să se modifice oricând în funcție de condițiile pieței. Altfel, spus, nici prețurile nu vor mai fi stabile, nu vom avea o predictibilitate în ceea ce privește prețurile, atât pentru populație, cât și mediul de afaceri. Și acolo e marea problemă, pentru că prețurile în mediul de afaceri la curent electric cresc cu peste 50%. Asta înseamnă scumpiri în lanț în toată economia”, a mai explicat Adrian Negrescu.

Acord cu FMI, tot mai probabil

Potrivit acestuia, un acord cu Fondul Monetar Internațional devine din ce în ce mai probabil și ar putea fi semnat chiar în luna octombrie.

„Există un risc foarte mare. Anul trecut, România s-a împrumutat cu aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a susține cheltuielile statului. În momentul în care discutăm, guvernul nu prea mai are de unde să se împrumute. De la populație nu mai reușește să adune atât de mulți bani din titlurile de stat vândute, iar din perspectiva împrumuturilor făcute din sistemul bancar, deja s-a ajuns la un nivel de saturație. De pe piețele externe nici n-am mai ieșit să împrumutăm bani.

Altfel spus, trăim din taxele și impozite pe care le adunăm. Și, din această perspectivă, toate reducerile de cheltuieli sunt absolut salutare din punctul meu de vedere. Și trebuie făcute. Mai ales că salariile bugetarilor au crescut anul trecut în medie cu 25%.

Ce ne va propune FMI? Va propune un acord de împrumut de vreo 20-30 de miliarde de euro ca să avem cu ce să ne plătim facturile restante, iar pe de altă parte să facem niște reforme care oricum trebuie să le facem, mai ales în sectorul bugetar, acolo unde, într-adevăr, s-a sărit calul, cum spunea guvernatorul Băncii Naționale nu demult”, a mai declarat specialistul.