Fondul suveran din Norvegia anunță vânzarea activelor rusești. Ce condiție trebuie să îndeplinească pentru tranzacționare

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a anunțat că va începe vânzarea acţiunilor pe care le deţine la companiile ruse, atât timp cât respectă sancţiunile internaţionale.
Ministerul norvegian de Finanţe a ordonat oprirea tuturor tranzacţiilor Fondului în activele din Rusia la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022, dar atunci a precizat că obiectivul final îl reprezintă lichidarea participaţiilor.
Fondul nu a putut renunţa la activele din Rusia deoarece nu i s-a permis să vândă către contrapărţi, aflate sub sancţiunile impuse de SUA sau UE la momentul respectiv.
Banca Centrală a Norvegiei (BCN), care gestionează Fondul, a sugerat Guvernului de la Oslo ar trebui să permită Fondului să lichideze părţi din portofoliul său din Rusia când este posibil şi, prin urmare, să încheie îngheţarea generală a activităţii începută în urmă cu doi ani.
„Permisiunea pentru vânzarea acţiunilor din Rusia ale Fondului a fost dată cu condiţia ca tranzacţiile să fie în linie cu sancţiunile în vigoare", a declarat pentru Reuters, adjunctul ministrului de Finanţe, Ellen Reitan.
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei avea la finalul lui 2022 active în Rusia evaluate la aproximativ trei miliarde de dolari, deşi de atunci valoarea lor a scăzut semnificativ. Valoarea portofoliului de acţiuni a Fondului în Rusia era estimată la 135,71 milioane de dolari la 30 iunie 2024, sapreciază BCN.
Norvegia deține cel mai mare fond de investiții la nivel global
Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 8.900 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial. Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine active de aproximativ 1.800 miliarde de dolari.
Fondul colectează veniturile generate de statul norvegian din producţia de petrol şi gaze, pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte regenerabile din străinatate. La finele lunii martie 2024, 72,1% din activele fondului erau investite în acţiuni, 26% în instrumente cu venit fix, 1,8% în imobiliare şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.