Anul 2024 va fi cel mai călduros din istoria măsurătorilor, anunţă oamenii de ştiinţă ai Uniunii Europene

Anul 2024 va fi cel mai călduros de la începutul înregistrărilor, iar temperaturile extrem de ridicate sunt aşteptate să persiste și în primele luni din 2025, au anunțat luni oamenii de ştiinţă ai Uniunii Europene.
Datele Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene au fost publicate la două săptămâni după ce negocierile ONU privind clima (COP29) au rezultat într-un acord de 300 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, un pachet financiar pe care ţările cu venituri mici îl consideră insuficient pentru a acoperi costurile ridicate ale dezastrelor climatice.
Potrivit C3S, datele pentru perioada ianuarie - noiembrie au confirmat că 2024 va fi cu siguranţă cel mai călduros an din istorie şi primul în care media temperaturilor globale depăşeşte pragul de 1,5 grade Celsius în comparaţie cu perioada preindustrială (1850-1900), potrivit Reuters.
Anterior, cel mai călduros an înregistrat a fost 2023.
Fenomene meteo extreme s-au întâmplat în toată lumea în 2024: secetă severă în Italia şi America de Sud, inundaţii mortale în Nepal, Sudan şi Europa, valuri de caniculă în Mexico, Mali şi Arabia Saudită în urma cărora au murit mii de persoane.
Studiile au confirmat amprenta schimbărilor climatice cauzate de om asupra tuturor acestor dezastre.
„Suntem încă într-o perioadă cu temperaturi globale aproape record, iar acest lucru este probabil să continue cel puțin în următoarele câteva luni”, a declarat cercetătorul de la Copernicus Julien Nicolas.
Emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma arderii combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. Reducerea emisiilor, respectiv neutralitatea climatică, angajament asumat de multe guverne, va împiedica agravarea încălzirii globale, dar în ciuda strategiilor pentru protecţia mediului, emisiile globale de CO2 urmează să atingă un nivel record anul acesta.
Oamenii de știință monitorizează, de asemenea, dacă fenomenul La Niña – care implică răcirea temperaturilor de la suprafața oceanelor – ar putea apărea în 2025.
„Deși 2025 ar putea fi ușor mai rece decât 2024, dacă se dezvoltă un fenomen La Niña, asta nu înseamnă că temperaturile vor fi „sigure” sau „normale””, a spus Friederike Otto, lector senior la Imperial College London.
„Ne vom confrunta în continuare cu temperaturi ridicate, care vor avea drept rezultat valuri de caniculă periculoase, secete, incendii de vegetaţie şi cicloane tropicale”.
Istoricul măsurătorilor realizate de CS3 datează din 1940 şi sunt comparate cu recorduri globale de temperatură începând cu 1850.