Bolojan explică situația sporurilor: Vom evalua atent pe criterii de performanță. Când va fi anunțat public planul de austeritate

Premierul Ilie Bolojan a declarat, în cadrul conferinței de presă susținute după ședința de guvern, că avem număr mare de sporuri, iar în actualul context economic, situația trebuie regândită pentru ca bugetul de stat să fie principalul beneficiar.
România trece printr-o situație economică dificilă, ca urmare a gestiunii inconsistente din anii anteriori.
„Țara noastră este într-o situaţie dificilă, ca urmare a deficitelor bugetare cronice din ultimii ani, cel mai mare deficit fiind înregistrat anul trecut. Ca urmare a acestei situaţii şi a acumulărilor pe care le avem, printre cele mai mici venituri din Europa ca pondere din Produsul Intern Brut, avem cheltuieli mai mari decât ne putem permite, nu neapărat cheltuieli publice mai mari, care ţin de numărul de locuitori, ci cheltuieli publice mult prea mari faţă de numărul de contribuabili.
Creditele pe care le luăm sunt la dobânzi destul de ridicate. Şi pentru că nu putem recupera într-un termen scurt acest deficit de 30 de miliarde de euro, dintre cheltuielile statului şi venituri, va trebui să luăm şi în perioada următoare credite. Prin urmare, pentru România este foarte important şi este urgent să atace două probleme: problema deficitului, pentru echilibrarea lui şi a doua componentă este cea de accesare a fondurilor europene”, susține premierul.
Ce se întâmplă cu sporurile
Bolojan a explicat și situația sporurilor acordate angajaților din sistemul public.
„Avem un număr foarte mare de sporuri. Unele au fost abuzate în anii precedenți, precum sporul de antenă. Asta înseamnă că un om, dacă stă în fața unui calculator, beneficiază de acest spor.
Mă gândesc la cei din privat, care nu primesc un astfel de spor. Toate aceste sporuri vor fi evaluate în perioada următoare.
Sporul de fonduri europene, un spor important care îți poate crește salariul cu până la 50% e legat de orele lucrate. Dar avem situații în care se pierd fonduri europene, pentru că orele nu sunt lucrate în mod real, dar sunt bifate. În acest caz, introducerea unor criterii de performanță, în care se vede absorbția de fonduri, e un aspect corect pentru cei din sectorul public dar și privat. Toate aceste sporuri vor fi evaluate în perioada următoare”, a transmis Ilie Bolojan.
Premierul este conștient că ajustările vor nemulțumi o paletă largă de cetățeni, însă schimbarea este necesară, pentru binele colectiv.
„Niciun cetăţean, indiferent că lucrează în sectorul public sau privat, nu poate fi liniştit atunci când se anunţă lucruri care îi pot afecta nivelul câştigurilor, siguranţa locului de muncă şi aşa mai departe. Această nelinişte este pe bună dreptate, dar trebuie să înţelegem câteva lucruri. Am tot respectul pentru colegii care lucrează în sectorul public, dar orice s-ar spune, în aceşti ani, în multe zone s-a sărit peste cal, atât din punct de vedere al inventării unor sporuri, stimulente, drepturi, dar şi din punct de vedere al extinderii numărului de angajaţi şi s-a dovedit că se poate lucra cel puţin la fel de bine cu mai puţini oameni", subliniază Bolojan.
Când va fi anunțat noul pachet de măsuri fiscale și ce cuprinde
În ceea ce priveşte deficitul, planul guvernului este de a înclina balanța pe creșterea veniturilor și scăderea cheltuielilor, într-un orizont de timp încă nedefinit.
„Pachetul de măsuri îl vom anunţa săptămâna viitoare, într-un regim de urgenţă, pentru că avem o presiune financiară importantă în această perioadă, dar şi pe termen lung, adică să atacăm venituri şi cheltuieli structurale, care să reaşeze bugetul pe noi coordonate, în aşa fel încât să ne putem scădea an de an deficitul şi să ajungem la unul rezonabil, care nu împovărează generaţiile viitoare. Urmărim, aşa cum v-am spus, aceste două urgenţe şi câteva priorităţi”, conchide premierul Bolojan.