Ce obiective strategice urma să saboteze columbianul trimis de Rusia pe teritoriul României. Intrusul a recunoscut tot

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
brigada antitero
sursa: Inquam Photos / George Călin

Apar noi detalii despre obiectivele strategice din România pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer: un depozit de deşeuri reciclabile din Ilfov, două sonde de extracţie a petrolului şi o staţie de reglare/măsurare gaze naturale. Totul la instigarea unor terți din Rusia.

Pe 13 noiembrie 2024, un cetăţean columbian în vârstă de 34 de ani, Murillo Diosa Luis Alfonso, a fost trimis în judecată de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de acte de diversiune sub forma tentativei. Conform primelor cercetări, columbianul s-a deplasat pe teritoriul României în luna iulie 2024, cu intenţia de a comite acte de diversiune, la instigarea unei persoane din Rusia.

Astfel, Murillo Diosa Luis Alfonso intenţiona să arunce în aer obiective situate în proximitatea unui complex din judeţul Ilfov unde se aflau un depozit de deşeuri reciclabile, precum şi două sonde de extracţie a petrolului şi o staţie de reglare/măsurare gaze naturale.

Conform anchetatorilor, bărbatul cunoştea obiectivele misiunii pe care ar fi avut-o de executat în România, iar căutările efectuate prin intermediul internetului (substanţe şi ingrediente de uz civil accesibile pe piaţa liberă), coroborate şi cu pregătirea sa militară şi cu unele materiale video accesate în mediul online - fabricarea unor dispozitive explozive/incendiare, confirmă sarcinile primite de la persoana de legătură, precum şi intenţia sa de a proceda la distrugerea unor obiective din România prin explozii, incendieri ori alte modalităţi, fapte de natură să pună în pericol securitatea naţională prin raportare la obiectivele vizate - sonde de petrol, staţie de reglare/măsurare gaze naturale, depozite de mase plastice.

Sabotorul era instruit să comunice periodic şi să documenteze personal întregul ciclu de activităţi pe care urma să le deruleze, certificându-le prin transmiterea unor imagini cu repere specifice care să confirme faptul că acţiona conform instructajului primit. SRI a stabilit intenţia lui Murillo Diosa Luis Alfonso de derulare a unor acţiuni de sabotaj în România în baza unui instructaj prestabilit, cu indicarea explicită a ţintelor, pe fotografii primite anterior pe telefon.

Columbianul nu a reuşit să-şi pună planul în aplicare

Datorită cooperării dintre serviciile de informaţii partenere europene, Serviciul Român de Informaţii a reuşit să îl identifice rapid pe cetăţeanul columbian Murillo Diosa Luis Alfonso, sosit în România la sfârşitul lunii iulie cu scopul de a întreprinde acţiuni diversioniste.

„SRI a dejucat o operaţiune de sabotaj instrumentată de Federaţia Rusă. România a fost vizată, în intervalul iulie - august, de mai multe de astfel de tentative abandonate, SRI reuşind să prevină materializarea unei operaţiuni de sabotaj - cu identificarea atentatorului chiar înainte de a acţiona. Acest mod de operare face parte din arsenalul de tehnici hibride pe care Federaţia Rusă îl foloseşte în România, precum şi în statele aliate.

Informaţiile obţinute de SRI şi transmise cu celeritate către MAI au permis reţinerea acestuia în data de 30 iulie 2024, în contextul în care documenta în detaliu zona unui depozit de materiale reciclabile din oraşul Bragadiru, aflat în proximitatea mai multor obiective asimilabile infrastructurilor critice (sonde de extracţie de ţiţei, magistrale de gaz sau turnuri de telecomunicaţii). Datele obţinute de SRI în investigarea informativă confirmă afilierea cetăţeanului columbian la o reţea extinsă de sabotori vizând ţări europene, controlată prin interpuşi de serviciile secrete ruse. Concluziile SRI şi evaluările serviciilor partenere europene validează caracterul concertat şi coordonat de pe teritoriul Federaţiei Ruse al operaţiunilor", precizează SRI.

Modul de operare specific serviciilor ruseşti este evidenţiat de implicarea unui proxy, cu rol de organizator şi recrutor de pe platforme de socializare, care realizează şi plăteşte în avans rezervările pentru deplasare şi cazare şi indică pe aplicaţii criptate tipul de misiune, destinaţia şi ţintele.