Cine va câștiga războiul comercial SUA - UE? Consumatorii sunt la mijloc

G.C. Data publicării:
sua ue
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană și Statele Unite par să fi intrat într-un război comercial de amploare, după ce președintele american Donald Trump și-a lansat campania tarifară, iar blocul comunitar a ripostat cu măsuri similare. Dar există cu adevărat câștigători într-un astfel de conflict? Probabil că nu…

Tensiunile comerciale dintre UE și SUA au escaladat în această săptămână, după ce Bruxelles-ul a anunțat tarife asupra unor produse americane, ca răspuns la taxele de 25% impuse de administrația Trump asupra importurilor de oțel și aluminiu.

„Este un joc în care toată lumea pierde”, a declarat Cecilia Malmström, fost comisar european pentru comerț în timpul primei administrații Trump, într-un interviu pentru DW. Ea a subliniat că cei mai afectați vor fi consumatorii și oamenii obișnuiți, deoarece prețurile vor crește, impactând inflația, locurile de muncă și creșterea economică.

Malmström a descris ideea unei „epoci de aur” pe care tarifele ar urma să o aducă economiei americane drept o iluzie pe care foarte puțini economiști la nivel global o împărtășesc.

„Poate că unii dintre apropiații președintelui Trump cred asta, dar aș spune că 95% dintre economiștii din lume sunt de acord că tarifele nu sunt, în esență, o măsură benefică”, a afirmat Malmström.

Uniunea Europeană ripostează

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, „contramăsuri rapide și proporționale asupra importurilor americane în Uniunea Europeană”, după ce tarifele lui Trump asupra oțelului și aluminiului produse în țările europene au intrat în vigoare. 

Astfel, Comisia impune taxe vamale de 25% asupra unei game largi de produse americane, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie, urmând ca un al doilea pachet să intre în vigoare până la jumătatea lunii viitoare „în urma consultării statelor membre și a părților interesate”. 

În total, contramăsurile UE impactează exporturi de mărfuri americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro. 

Printre produsele vizate de noile tarife UE se numără bunuri industriale și agricole, inclusiv oțel, aluminiu, textile, electrocasnice, materiale plastice, carne de pasăre, carne de vită, ouă, lactate, zahăr și legume.

De asemenea, UE și-a exprimat în mod clar opoziția față de taxele vamale, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declarând că tarifele perturbă lanțurile de aprovizionare.

„Regretăm profund această măsură. Tarifele sunt, în esență, taxe. Ele sunt dăunătoare pentru afaceri și chiar mai nocive pentru consumatori. Aceste tarife perturbă lanțurile de aprovizionare, creează incertitudine economică și pun în pericol locurile de muncă. Prețurile vor crește. Atât în Europa, cât și în Statele Unite”, a declarat oficialul european.

Trump se plânge însă constant că UE vinde mult mai mult în SUA decât cumpără. Datele UE arată că blocul comunitar a exportat bunuri în valoare de 503 miliarde de euro către SUA în 2023, importând 347 miliarde de euro. Cu toate acestea, UE recunoaște că în sectorul serviciilor are un deficit de 109 miliarde de euro față de SUA.

De altfel, campania tarifară a lui Trump a generat îngrijorări majore privind riscurile pentru economia americană. Mai multe bănci de pe Wall Street și analiști economici au redus prognozele de creștere pentru cea mai mare economie a lumii, pe fondul unor date economice pesimiste și al temerilor că taxele ar putea alimenta inflația.

Industria auto europeană, vulnerabilă

Malmström, care acum este cercetătoare senior la Peterson Institute for International Economics, se declară îngrijorată în special pentru industria auto.

„Aceasta este o țintă pentru președintele Trump, nu doar industria auto germană, ci sectorul auto în general. Este deja afectată”, a spus ea. „Deja resimt impactul prețurilor mai mari la oțel și aluminiu, care sunt componente esențiale în industria auto. Se tem că vor fi supuși și unor tarife directe. Industria auto europeană este într-un moment vulnerabil.”

Producătorii auto europeni avertizează de mult timp asupra riscurilor impunerii unor taxe vamale, într-un context în care sectorul se confruntă deja cu concurența acerbă din partea Chinei, cu tranziția către vehicule electrice și cu tendința de dezindustrializare din Europa.

Hildegard Müller, președinta Asociației Germane a Industriei Auto, consideră că, dacă Trump ar crește tarifele la mașinile importate din UE, impactul asupra exporturilor europene către SUA ar fi puternic pentru consunatori.

„Aceasta ar duce și la creșterea prețurilor pentru consumatori, iar toate aceste măsuri ar costa economiile de ambele părți ale Atlanticului în termeni de creștere și prosperitate. Nivelul tarifar de 25% menționat de președintele Trump este o provocare”, a mai declarat Müller pentru DW.